Референдум у Нідерландах: до якого результату готуватися українцям?

Читать на русском
Ганна Малкінаполітичний експерт

Проблема в тому, що українська дипломатична сторона розпочала кампанію на свою підтримку досить пізно, а супротив булв досить сильним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політичний експерт Анна Малкіна, аналізуючи інформацію про те, що 6 квітня в Нідерландах має відбутися референдум про асоціацію України та ЄС.

«З великою часткою ймовірності, результати для нас будуть негативними. Противників української євроінтеграції може бути більше, але потрібно розуміти, що це консультативний референдум. Він не має обов'язкового характеру. Рішення про ратифікацію Угоди ухвалює парламент Нідерландів. У перспективі результати референдуму можуть взагалі ні на що не вплинути», – пояснює експерт.

При цьому, важливим моментом є те, якою буде явка, а вона, найімовірніше, буде низькою. Кількість громадян, що прийдуть на референдум, може бути індикатором для парламенту.

Також експерт підкреслила, що зараз важливо розуміти, що ЄС уже не є таким стабільним об'єднанням.

МЗС про референдум в Нідерландах: Україна програєПосол з особливих доручень МЗС заявив, що у Нідерландах маніпулюють поняттям референдум про асоціацію з Україною з її членством в ЄС

«Потоки біженців не додають оптимізму європейцям. Дуже зросла популярність партій-євроскептиків, партій націоналістичного спрямування, які говорять про те, що ЄС – це елітарний проект, вигідний лише політичним та економічним елітам. Ці настрої мають вплив і тенденція йде на локалізацію», – вважає Ганна Малкіна.

Підсумовуючи, вона зазначила, що ЄС взагалі може розвалитися як такий, і для України важливою є сама ідея євроінтеграційного вектора.

Угоду про асоціацію України з ЄС, підписану в червні 2014 року, вже ратифікували парламенти всіх 28 країн-членів Євросоюзу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: