Експерт оцінив скандальну ситуацію з офшорами Президента

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Є позиція, що це була лише юридична форма для того, щоб перевести українську юридичну систему в англо-саксонську модель.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Борис Кушнірук, аналізуючи ситуацію з офшорною компанією Президента України.

«Для юристів у цьому нічого дивного немає. Не тому, що хтось хоче уникнути сплати податків, а просто по-іншому юридичну модель не побудувати. «Сліпий траст» можна передати лише за англо-саксонською системою», – розповідає економіст.

Як підкреслив експерт, дуже важливо, що коли реєструвалася компанія, в неї не було засновника, а був просто бенефіціар. Було заявлено, що компанія не буде використовуватися з метою отримання доходів, ведення бізнесу. Це було вказано від початку реєстрації.

«Тобто діяли так, як у міжнародній практиці укладають тисячі угод щорічно. Іншого інструментарію просто немає», – констатував Кушнірук.

За його словами, зараз лише йдеться про те, чи мав Президент у своїй декларації вказувати цю офшорну компанію.

У центрі скандалу: хто замовив викриття офшорів Президента?Політолог прокоментував ситуацію навколо розкриття офшорної компанії українського президента Петра Порошенка на Віргінських островах.

«Річ у тім, що в компанії немає номінальної вартості. В декларації потрібно вказувати не просто компанію, але й її вартість. А в неї немає вартості. Хоча, можливо, доречно вимагати вказувати компанію та обороти в ній. Якщо оборотів нуль, то саме виникнення компанії ні про що не говорить», – пояснює експерт.

Щодо юридичної сфери, як відзначив він, НАБУ, згідно з нашим законодавством, не займається перевіркою Президента. За великим рахунком, цим може займатися Генпрокуратура, якщо говорити про суто формальний бік справи.

Нагадаємо, що влітку 2014 року Президент України Петро Порошенко зареєстрував компанію для переводу кондитерського бізнесу в юрисдикцію Британських Віргінських островів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: