Нагірний Карабах: у цього конфлікту рішення практично немає – експерт

Читать на русском
Олег Волошинполітолог - міжнародник

РФ намагається грати на багатьох майданчиках: у Сирії, Європі, на Далекому Сході. Вони не замикаються на одній Україні.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт-міжнародник Олег Волошин, аналізуючи ситуацію в Нагірному Карабасі та заяву Президента Вірменії Сержа Саргсяна, який вважає, що конфлікт може перерости в широкомасштабну війну.

«Потрібно розуміти, що війна в Нагірному Карабасі – це зовсім інша історія, яку не варто взагалі ніяк пов'язувати з Україною. Це абсолютно інший вимір російської політики», – позначив Волошин.

За його словами, звичайно, ризик війни існує, але всі зовнішні ключові гравці, та ж Росія, США зроблять усе можливе, щоб не допустити широкомасштабної ескалації, яка нікому не потрібна.

«Насправді, навіть Путіну велика війна не потрібна. Путін використовує свої збройні сили і в Україні, і в Сирії для вирішення політичних завдань, але він не хоче втягувати Росію у велику війну. Крім того, Вірменія хоч і є формальним союзником РФ, але у Росії хороші відносини також і з Азербайджаном. Своєю чергою, політика Азербайджану також є багатовекторною», – пояснює він.

Карабахський конфлікт розгорівся з новою силоюУ ніч з 1 на 2 квітня вірменські збройні сили збили вертоліт ВПС Азербайджану в Нагірному Карабасі, після чого Вірменія оголосила про наступ азербайджанських військ по всій протяжності лінії зіткнення в зоні карабахського конфлікту.

Тому, на його думку, це конфлікт між двома державами, які обидві потрібні РФ. Як Вірменію, так і Азербайджан РФ хоче тримати у сфері свого впливу.

«Певною мірою цей конфлікт навіть вигідний Туреччині, тому що саме Анкара хоче розділити Баку та Москву», – припускає експерт-міжнародник.

При цьому він підкреслив, що перестрілки були завжди й у 2014 році також було загострення ситуації.

«По суті, це така ж ситуація, як в Україні з АТО: війни немає, але обстріли є. Така ситуація там уже 20 років і, на жаль, це не припиниться. Рішення в цієї проблеми поки що немає, тому що вірмени, населяючи цю територію, вважають, що вона їхня, вірменська, а формально це територія Азербайджану», – розповідає експерт.

«Народи ненавидять одне одного настільки, що людині з вірменським прізвищем складно прилетіти в Баку. У цього конфлікту, як і в арабо-ізраїльського, рішення практично немає», – проаналізував ситуацію Олег Волошин.

Як відомо, загострення ситуації в Нагірному Карабасі відбулося в ніч на суботу, 2 квітня. Сторони конфлікту звинувачують одна одну в обстрілі по всій лінії фронту.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: