Чи припиниться війна в Нагірному Карабасі? Прогноз експерта

Читать на русском
Ілля Заводовськийполітолог - міжнародник

Для РФ це один з інструментів впливу в регіоні й Вірменія не є самостійним гравцем, як і Азербайджан.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Ілля Заводовський, аналізуючи інформацію про те, що сторони конфлікту в Нагірному Карабасі домовилися про припинення вогню.

«Питання Нагірного Карабаху не вирішене. На локальному рівні воно порушуватиметься Вірменією та Азербайджаном, а на глобальному – Туреччиною та РФ. Це перемир'я буде частковим, тактичним, але невдовзі знову буде продовження війни», – констатував він.

На переконання експерта, не варто порівнювати цю війну з українським конфліктом. Причина в тому, що і Вірменія, і Азербайджан зацікавлені в цій території, а в нас немає спірної території.

Нагірний Карабах: у цього конфлікту рішення практично немає – експертЕксперт проаналізував конфлікт у Нагірному Карабасі та пояснив, чому вирішення цієї ситуації практично немає.

«Апріорі є вирішення будь-якого конфлікту. Й цього також. Це може бути нав'язування сильною стороною умов перемир'я. Наприклад, якби відбувся турецько-російський конфлікт, в якому РФ програла б, то, можливо, сторони сіли б за стіл переговорів і Азербайджан щось запропонував вірменам. Або ж Вірменія відмовилася б від своїх запитів на Нагірний Карабах. Але це нереально. РФ потрібна присутність у цьому конфлікті», – пояснює Заводовський.

Експерт вважає, що конфлікт жеврітиме доти, доки Вірменія не відмовиться від контролю за територією. Більше механізмів для припинення війни є у вірменської сторони в силу певних обставин.

Нагадаємо, конфлікт у Нагірному Карабасі спалахнув із новою силою в ніч на 2 квітня. Сторони заявляли про сотні загиблих.

4 квітня Азербайджан висунув низку умов для припинення боїв у Нагірному Карабасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: