Офшорний скандал: чи втратить Порошенко владу?

Читать на русском
Спроби ініціювати процес імпічменту навряд чи увінчаються успіхом. Проблема в тому, що процедура проведення імпічменту в українському законодавстві не прописана.

Скандал із рахунками Президента України в панамської офшорній зоні активізував політиків, що перебувають в опозиції до владної вертикалі. Спробуємо розібратися, наскільки серйозним є конфлікт та чи призведе він до зміщення Петра Порошенка.

У документах у справі «панамських офшорів» виявили інформацію про офшорну компанію, яка зареєстрована на ім'я Президента України Порошенка, але не вказана в його офіційній декларації про доходи. Це активізувало українських політиків, які вже висловили намір вжити заходів щодо відсторонення Порошенка з посади, пише Рейд Стендіш на сторінках Foreign Policy, повідомляє «Слово і Діло».

Так, лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко заявив, що має намір почати процедуру імпічменту Президента Порошенка. «Ми вимагаємо створення в парламенті спеціальної тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів наявності таємних офшорних компаній і рахунків президента України Петра Порошенка», – заявив Ляшко.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко заявив, що «радикали» ініціюють процедуру імпічменту ПрезидентаСказано 4 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Цей заклик підтримала й прозахідна партія «Самопоміч». Представники цієї сили ініціюють створення тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді для об'єктивного розслідування заяв на адресу Порошенка.

Можна було б припустити, що це чергова політична метушня, якби не одне «але». Так, використання офшорних компаній є повністю легальним, але факт, що державний посадовець створює офшор як спосіб ухилитися від сплати податків, не може не турбувати й залишитися непоміченим у суспільстві.

«Суб'єкти підприємницької діяльності можуть користуватися офшорними рахунками через низку причин. Однак, окрім цього, їх можна використовувати для ухилення від податків, а також для привласнення коштів», – пояснила виданню Foreign Policy старший координатор програми Global Advocacy and Policy організації Transparency International Меггі Мерфі.

Проте спроби ініціювати процес імпічменту навряд чи увінчаються успіхом. Подібну процедуру українські політики неодноразово мали намір використовувати в минулому, але вони завершувалися нічим. Проблема в тому, що процедура проведення імпічменту в українському законодавстві не прописана.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що після обрання його Президентом перекриє всі офшориСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Більше того, ситуація, в якій опинився Порошенко, не підпадає під кримінальне переслідування. «Незазначення в декларації рахунків, про які йдеться в «панамських документах», згідно з чинним законодавством, не є кримінальним злочином. З чого випливає, що почати процедуру імпічменту буде неможливо», – пише на своїй сторінці в Facebook член парламентської фракції «Блоку Петра Порошенка» Мустафа Найєм.

Як би там не було, але факт оприлюднення незадекларованих рахунків у офшорах є сильним ударом по персоні Порошенка. Шлях його сходження на політичний Олімп будувався в тому числі й на декларації своїх доходів «відповідно до українського законодавства та міжнародного приватного права». Поза всяким сумнівом, після цього скандалу Президенту України буде важко парирувати політичним опонентам, а також підтримувати свій і без того невисокий політичний рейтинг.

Скандал з рахунками Президента України призведе до репутаційних ризиків але не спричинить процедуру імпічментуDW (Russian)

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: