Німеччина назвала суму витрат на Чорнобиль

Читать на русском
У Німеччині повідомили, що за 30 років після Чорнобильської трагедії витратили на ліквідацію її наслідків 370 млн євро.

За 30 років, що минули після аварії на Чорнобильській АЕС, федеральний уряд Німеччини витратив на ліквідацію наслідків катастрофи близько 370 мільйонів євро.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Deutsche Welle.

Повідомляється, що із загальної суми 97 млн ​​євро ФРН виділила на будівництво нового саркофагу, 26 млн – на утилізацію відходів. На зведення нового купола Німеччина планує направити ще 19 млн євро.

Близько 200 млн євро ФРН витратила на компенсації фермерам. Вимірювання рівня радіації в Україні, Росії та Білорусі обійшлося німцям у 7 млн ​​євро, на очищення заражених ділянок Німеччина витратила 34 млн євро.

При цьому в уряді Німеччини відзначили, що це ще не всі витрати. Проблема Чорнобиля вимагає й вимагатиме ще засобів. Сам факт функціонування в Україні ще 15 енергоблоків інших АЕС німецькі депутати називають «божевіллям».

Deutsche Welle також наводить дані Грінпісу про радіологічну ситуацію в прикордонних з ЧАЕС регіонах.

Мінекології хоче заробити на зоні ЧАЕС – експертЕксперт розповів, чим загрожує зменшення зони ЧАЕС з 30-ти кілометрового кільця до 10 кілометрів

Екологи виявили перевищення норм цезію-137 і стронцію-90 в молоці, грибах, зерні, рибі та в деревині, яку використовують місцеві жителі в якості палива й будматеріалу. Також близько 5 мільйонів чоловік, які проживають в прикордонних територіях, досі зазнають як зовнішнього опромінення з навколишнього середовища, так і внутрішнє – через місцеві продукти.

Нагадаємо, на території зони відчуження планують створити біосферний заповідник із безліччю наукових майданчиків для вивчення впливу радіації на живі організми. Заповідник планують створити на територіях зони в радіусі від 10 до 30 км від ЧАЕС. Десятикілометрова ділянка навколо ЧАЕС, як і раніше, залишиться закритою для наукової діяльності.

Рік тому Президент України Петро Порошенко в день річниці Чорнобильської трагедії оприлюднив заяву, в якій повідомив про необхідність міжнародної підтримки для подолання наслідків катастрофи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: