Скандал з офшорами Порошенка: Іловайськ у розслідування вплели маніпулятивно

Читать на русском

Слово і Діло відстежило реакцію українських експертів і журналістів на скандал зі знайденими в Панамі офшорами Президента України Петра Порошенка.
Петро Порошенко

«Зрада місяця» – мабуть, так можна визначити офшорний скандал, у якому замішаний Петро Порошенко. І хоча сума знайдених коштів на панамських офшорах Президента України мізерно мала (трохи більше $3000), засмучує сам факт наявності його прізвища в скандальному списку поряд із прізвищем того ж Володимира Путіна.

Так звані «панамські документи» – документи, отримані від юридичної фірми Mossack Fonseca в Панамі, яка надає послуги з реєстрації та ведення офшорних компаній.

Документи були отримані німецькою газетою Süddeutsche Zeitung і надані Міжнародному консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ - International Consortium of Investigative Journalists) та Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP - Organized Crime and Corruption Reporting Project).

У документах панамської юридичної фірми Mossack Fonseca вказані прізвища відомих світових політиків, у яких на офшорних панамських рахунках лежать або лежали мільярди доларів.

Журналісти програми «Слідство.Інфо» Дмитро Гнап та Анна Бабинець проаналізували ці документи та провели розслідування, в якому йдеться, що від імені Президента України в Панамі влітку 2014 року була зареєстрована офшорна компанія для переведення Roshen під юрисдикцію Британських Віргінських островів.

Офшори державного рівня [ Порошенко, Труханов ]Громадське Телебачення

Сьогодні вранці Facebook вибухнув гнівними висловлюваннями на адресу Порошенка. Як це так - Президент має офшори?! Масла у вогонь маніпулятивно додали журналісти-розслідувачі, які в своєму матеріалі наголосили, що реєстрація президентської офшорної фірми в Панамі відбувалася саме в момент трагічних подій під Іловайськом. Мовляв, Порошенко замість того, щоб воювати з Росією та рятувати українських солдат, займався особистими справами.

Через кілька годин після публікації розслідування інформаційний шум вщух, а все більше журналістів і експертів почали публікувати своє бачення події. Слід визнати, що факт наявності офшорів у Порошенка - дійсно «зрада», але лише з моральної точки зору, оскільки з юридичної – складу злочину в діях юристів Президента немає. Продажу корпорації не було, гроші на рахунок не надходили, відповідно, не було й ухилення від сплати податків.

Ще однією «зрадою» також є те, що Порошенко не вказав офшорну фірму в своїх фінансових деклараціях за 2014-2015 роки. В даному випадку чітко простежується адміністративна відповідальність.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: