Як змінилися зарплати українців за останні півроку?

Читать на русском
У дослідженні наголошується, збільшення розміру окладу на 20 відсотків і вище отримали близько третини опитаних. Кожному шостому до ставки додали 15-20 відсотків, а кожному сьомому опитаному – 10-15 відсотків.

За останні півроку зниження заробітних плат офісних співробітників було більш відчутним – кожному другому ставку зрізали більше ніж на 20%, підвищення окладу констатує кожен четвертий найманий працівник в Україні.

Про це йдеться в дослідженні міжнародного кадрового порталу Head Hunter, повідомляє «Слово і Діло».

«У кожному третьому випадку надбавка до зарплати була радше символічною й не перевищувала 10%», – йдеться в дослідженні.

За даними опитування, лише кожному десятому проіндексували зарплату з прив'язкою до курсу долара.

В цілому зниження заробітних плат для офісних працівників було більш відчутним, ніж їх підвищення. Ці опитування свідчать, що кожному другому працівнику ставку урізали більш ніж на 20%, кожному шостому – на 15-20%, і майже кожному десятому ставку скоротили на 10-15%. Кожен сьомий втратив 5-10% від попередньої зарплати, а кожен десятий – 2-5%.

У дослідженні наголошується, що збільшення розміру окладу на 20% і вище отримали близько третини опитаних. Кожному шостому до ставки додали 15-20%, а кожному сьомому опитаному – 10-15%.

Це опитування відображає тенденції на ринку праці, які встановилися останнім часом. Так, більшість роботодавців зафіксували зарплати в гривневому еквіваленті за зручним для кожного з них курсом. Виняток становлять IT-фахівці, які працюють на аутсорсингу, та топ-менеджмент міжнародних компаній.

По-друге, багато роботодавців почали прив'язувати винагороду за працю до реальних досягнень працівників. З цією метою запроваджуються різні системи обліку ефективності, згідно з якими підвищують зарплати тим, хто дійсно робить внесок у розвиток бізнесу.

Практично скрізь відбувається зростання експлуатації найманих працівників при мінімальному підвищенні окладу.

Як змінилися зарплати українців за два роки?За два роки серед усіх спеціальностей в Україні зарплати зросли в гривневому еквіваленті. А в доларах?

Лідерами із зарплат, як і раніше, є IT-сектор, сфера телекомунікацій та консалтинг для бізнесу. Найбільше зарплати знизилися у працівників нафтогазового сектору, енергопромислової галузі та автотрейдерів.

Як раніше повідомляло «Слово і Діло», середні заробітні плати українців в лютому 2016 року в реальному вираженні зросли на 5,3% в порівнянні з січнем цього року.

Рівень безробіття в Україні, згідно з дослідженням Держстату України, проведеним за методикою Міжнародної організації праці, становив 9,1% за підсумками 2015 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: