Рада розгляне можливість звільнення особливо небезпечних злочинців

Читать на русском
У разі ухвалення законопроекту №2033а шанс на звільнення отримають особливо небезпечні злочинці.

Найближчим часом Верховна Рада розгляне законопроект №2033а, в разі ухвалення якого шанс на звільнення отримають особливо небезпечні злочинці, засуджені на терміни понад 10 років і довічне ув'язнення.

Закон, який може ухвалити ВР, надає право таким ув'язненим ініціювати перегляд своїх вироків за новою процедурою увсуді базової інстанції, за місцем відбування покарання, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Апостроф».

«Можна буде переглядати навіть вироки, які були підтверджені Верховним судом України, і більше того, вироки, які були оскаржені в Європейському суді з прав людини та яким цей суд відмовив», – йдеться в публікації.

У Петренка думають над створенням в Україні приватних в'язницьЗаступник міністра юстиції не виключає, що в Україні запрацюють приватні в'язниці

Відбуватися це може за наступною схемою: захист злочинця знаходить продажного суддю в місцевому суді, після передоплати суд приймає справу до розгляду. Згідно з новим законом, суд має право знову заслухати всіх старих свідків у справі. Не важко здогадатися, що після роботи зі свідками вирок можна скасувати, злочинець вийде на волю, а суддя отримає свій гонорар.

Без аналізу наслідків і залучення профільних органів (пенітенціарної служби, судової адміністрації, дослідних установ системи МВС) такі закони можуть сильно нашкодити. «Нічого з цього не було зроблено й це щонайменше дивно», – наголошується в тексті.

Як свідчать дані Державної пенітенціарної служби, станом на 1 квітня 2015 року в Україні було 8,5 тис. осіб, засуджених на термін понад 10 років, з яких 1509 осіб відбувають покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Ці засуджені були членами організованих злочинних угруповань, серед них - серійні вбивці та винні в насильницьких злочинах. Не важко здогадатися, що вихід на волю таких осіб призведе до сплеску тяжких злочинів.

Нагадаємо, що законопроект №2033а «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення окремих категорій засуджених осіб права на справедливий вирок)» внесений групою народних депутатів 5 червня 2015 року. Головне науково-експертне управління Верховної Ради рекомендувало його відхилити, однак після внесення деяких поправок його все ж ухвалили в першому читанні 26 листопада 2015 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: