Мінський тупик: погляд з Японії

Читать на русском
Україна та республіки займають пасивну позицію щодо Мінських угод, але якщо угоди будуть виконуватися, то українська сторона зазнає серйозних збитків.

Мінські домовленості не працюють, чим загнали в глухий кут мирний процес в Україні. При цьому, як Україна, так і бунтівні території однаково не переймаються тим, що умови угоди не виконуються.

Саме Україна та республіки займають пасивну позицію щодо Мінських угод, але якщо угоди будуть виконуватися, то українська сторона зазнає серйозних збитків, пише Сінкіті Фудзіморі на сторінках Japan Business Press, повідомляє «Слово і Діло».

Негативні наслідки

Перше та найголовніше – якщо сторони домовляться про мир, то Україна втратить можливість використовувати риторику про російську агресію. Це також може призвести до зниження загальної зацікавленості та обсягів допомоги з боку міжнародного співтовариства.

Другий загрозливий для України момент полягає в тому, що приймаючи на баланс бунтівні території, Україна тим самим збільшить витрати на їх утримання. Це і забезпечення соціальних гарантій для майже тримільйонного населення територій, і виплата зарплат державним службовцям, і відновлення інфраструктури. Водночас промисловість Донбасу безнадійно застаріла. «Підприємства не приносять прибутку, тому вони не мають колишньої економічної цінності», – пояснює Фудзіморі.

Третій аспект полягає в якості людей, що населяють ці території. «Пенсіонери, що складають 40% населення Донбасу, перебувають під серйозним впливом пропаганди з боку Росії та керівництва невизнаних республік. Тому вони становлять небезпеку для чинної влади України», – вважає автор.

Чи розміняють США федералізацію України на Донбас і Крим? Екс-посол СШААдміністрація президента США Барака Обами не погодиться на федералізацію України в обмін на вирішення питання війни на Донбасі, а санкції проти РФ будуть продовжені допоки не будуть виконані всі пункти Мінських угод.

Але найпідступішним є четвертий наслідок імовірного встановлення миру. «Існує ймовірність, що якщо Донбасу буде присвоєно особливий статус, інші українські регіони можуть звернутися до Києва з такими ж вимогами», – пише Фудзіморі. В такому разі неможливим уявляється не лише реформування країни, але й її подальше існування як суб'єкта міжнародних відносин.

Чому конституційна реформа в Україні неможлива

Проте навіть якби політична воля до встановлення довгострокового миру й була, внесення змін до Конституції України також є неможливим через низку причин.

Так, коаліція в українському парламенті розпалася, що відсуває розгляд цього питання. Більше того, в Раді не набереться необхідних 300 голосів для внесення поправок до Конституції. До того ж, кількість тих, хто виступає за відокремлення Донбасу від України, лише зростає.

«Все більше українців не підтримують текст Мінських угод. За результатами проведеного в лютому соціологічного дослідження, лише 22,6% опитаних назвали Мінські угоди способом врегулювання конфлікту на сході», – наводить статистику Фудзіморі.

Україна та бунтівні території не впливають на виконання Мінських угод

Незалежно від бажань України та республік західні демократії та Росія покладають надії на те, що виконання Мінських угод призведе до пом'якшення економічних санкцій.

Провалений план відродження Донбасу. Експерт прокоментував обіцянку БойкаЮрій Бойко не презентував переліку якихось кроків відродження регіону, тож свою обіцянку він явно не виконав.

Росія чинила тиск на керівництво невизнаних територій щодо відновлення обміну полоненими. Також посилився контроль всередині республік. І хоча страждають в основному нелояльні режимам «ДНР» і «ЛНР» люди, самодіяльності стало набагато менше.

США також не здаються, продовжуючи чинити тиск на Київ щодо реформування держави. Саме завдяки віце-президенту США Джо Байдену вдалося провалити голосування за відставку прем'єр-міністра Яценюка, яка виглядала б зараз зовсім не своєвчасною.

Як би там не було, але українська еліта багато в чому покладає надії на США, вважаючи що Америка її не залишить. «Проте в міжнародній політиці є чимало прикладів, коли наддержави самі врегульовували ситуацію, ігноруючи думку безпосередніх учасників конфлікту», – застерігає Фудзіморі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: