Банки спишуть до 20% боргів підприємств

Читать на русском
Проект закону передбачає застосування механізму добровільної фінансової реструктуризації боргів українських підприємств перед кредиторами.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про фінансову реструктуризацію», згідно з яким передбачена реструктуризація й часткове списання боргів підприємств, що постраждали в результаті кризи.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на «Новое Время».

«Ми маємо відмовитися від принципу, коли підприємства після кризи 1990-х були просто порізані на металобрухт. З огляду на досвід інших країн, механізм, який пропонується зараз, давав можливість врятувати там до 50% підприємств», – говорить народний депутат від «БПП» Руслан Демчак.

Законом передбачено створення кредитних комітетів навколо кожного підприємства з обов'язковим представництвом банківського співтовариства. Згідно з нормами законопроекту, кредитний комітет може списати підприємству до 20% боргу. До його права також належить організація дофінансування й навіть запровадження додаткових членів до ради правління підприємства, щоб посилити менеджмент.

Водночас скористатися правом перегляду умов погашення заборгованості зможуть не всі боржники. До переліку підприємств, які можуть розраховувати на допомогу, увійдуть лише постраждалі за останні 2-2,5 роки від кризових явищ. У першу чергу від девальвації гривні, анексії Криму та бойових дій на сході країни.

«Потрапити під цю процедуру можуть близько 30-40% підприємств, які зараз мають проблеми з платоспроможністю», – говорить виконавчий директор Незалежної асоціації банків Олена Коробкова.

У НБУ розповіли про втрати банківської системи від прийнятого закону про кредитиЗа умови, що валютні кредити будуть реструктуризовані за курсом 5,05 грн/дол., збитки банківської системи складуть більше 100 мільярдів гривень.

Передбачені законом кроки допоможуть не лише підприємствам, але й самим банкам. Зараз прострочені кредити належать до категорії проблемних або безнадійних. В результаті банки змушені під них формувати значні резерви, вилучаючи з обігу живі гроші та фіксуючи збитки.

Як повідомлялося раніше, державні банки України готові підтримати індустріальні проекти українських державних машинобудівних компаній у виході на зовнішні ринки та пошуку нових ринків збуту.

Національний банк прийняв рішення розділити банки на чотири групи за новими критеріями, а не на дві (за розміром активів), як це було раніше.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: