Відсутність реформ: зволікання смерті подібне

Читать на русском
Громадськість схиляється до кандидатури Наталії Яресько на посаду прем'єр-міністра. Вона вважається компетентним фахівцем, який може сформувати уряд незалежних експертів і розгорнути реальні реформи.

Через два роки Україна продовжує тупцювати на місці, тому в понеділок, 28 березня, українська громадськість вийшла на акцію під будівлю Адміністрації Президента України протестуючи проти «застою в українській політиці».

За півтора року з моменту обрання нового складу Верховної Ради ми стали свідками багатьох дискусій про боротьбу з корупцією, але насправді нічого не змінюється, пише політичний оглядач німецької газети Sueddeutsche Zeitung Флоріан Хассель, повідомляє «Слово і Діло».

Автор зазначає, що обіцянки Порошенка впроваджувати реформи, проводити боротьбу з корупцією, непотизмом і олігархами, що контролюють мас-медіа, політичні партії та економіку, так і не втілилися в життя.

«Але це й не дивно, коли сам президент є олігархом», – справедливо зазначає Флоріан Хассель.

Особливою неприємністю для пересічного українця є невиконання обіцянки Президента щодо продажу своєї власності у вигляді концерну «Рошен». Замість цього по всій країні відкриваються нові магазини «Рошен», які ніби дратують зубожілих людей.

Кепські справи і в сфері юстиції. Генпрокуратура України, як і раніше, є незалежною лише на папері. З моменту обрання Порошенка президентом уже змінилося два прокурори, від них лише чутно гарні слова, але немає жодних реальних дій на їх підтвердження.

Так, на посаді генпрокурора Віктор Шокін не засудив жодного корумпованого чиновника режиму Януковича. Більше того, перешкоджає позбавленню депутатської недоторканності передбачуваних корупціонерів.

Замість цього Генпрокуратура переслідує активістів громадянського суспільства, які критикують корупцію та відсутність боротьби проти неї. Також розгорнулися репресії проти прокурорів, які ефективно розслідують випадки корупції. «Їх або затикають, або звільняють», – пише автор.

У політиці поглиблюється стан болота. Порошенко начебто й згоден на зміну набридлого всім прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, проте продовжує тримати його на місці.

Яресько висунула умови свого прем’єрстваМіністр фінансів Наталія Яресько прокоментувала чутки про своє ймовірне призначення прем’єр-міністром та назвала умови, за яких сформує уряд.

Водночас громадськість схиляється до кандидатурич Наталії Яресько на посаду прем'єр-міністра. Вона вважається компетентним фахівцем, який може сформувати уряд незалежних експертів і розгорнути реальні реформи

Але Порошенко та його партнери бачать картину інакше, представивши на посаду прем'єра чинного спікера парламенту Володимира Гройсмана. «Гройсман переслідує інтереси Президента та окремих політичних груп, але голосування за його кандидатуру поки не призначено», – каже Міріам Космель, представниця фонду імені Фрідріха Науманна в Києві.

Безлад може призвести до незворотних наслідків: у лавах армії та інших силовиків поступово зріє невдоволення. «Хлопці проливають кров за кращу Україну. І щоразу, як вони дізнаються, що в Києві не відбувається нічого нового, вони розчаровуються все більше», – наводить автор слова військового священика Олександра Мішури. Якщо ці люди захочуть обернути зброю проти влади, то майбутнє країни видається досить туманним.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: