Претенденти до ГПУ: хто керуватиме відомством після Шокіна?

Читать на русском
Політолог проаналізував, хто може стати новим генпрокурором після відставки Віктора Шокіна та як буде розгортатися ситуація з ГПУ.
Андрій Горбенко

Призначити незалежного генпрокурора можна лише в одному випадку – якщо на Порошенка натиснуть у Вашингтоні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Андрій Горбенко, аналізуючи ситуацію з відставкою Віктора Шокіна.

«Варіації на тему того, що ГПУ очолить кандидат, прийнятний для громадськості, є. Але за однієї умови. Президент зараз перебуває з візитом у США й там точно будуть свої вимоги. Наполягатимуть на тому, щоб новий генпрокурор був ефективним, для них це принципово. Прем'єра АП вже обрала під себе. Ще й новий генпрокурор від АП для Штатів є неприпустимим», – пояснює Горбенко.

Але, як підкреслив експерт, АП останнім часом не знає міри й намагається пробити на всі посади своїх людей. На жаль, це їм вдається.

Генеральний брехун: найгучніші справи, які провалив Віктор ШокінГенпрокурор Віктор Шокін не виконав три принципових обіцянки. «Слово і Діло» вирішило підбити підсумки роботи Шокіна на чолі ГПУ.

«Вибудовується структура, схожа на ту, що була за попередньої влади», – констатував він.

За його словами, проблема в тому, що якщо Президент сильний, то вся політична система прогинається під нього, а якщо він слабкий – система душить його, як було з Ющенком.

«Щодо кандидатур, то, звичайно, якщо американці вмовлять Президента не грати в гру з нульовою сумою, то генпрокурором буде Горбатюк. Але якщо переговори не вплинуть на рішення, то АП вибере під себе найневідомішого з кандидатів», – вважає Горбенко.

Водночас політолог Віталій Кулик переконаний, що для Президента думки Заходу не є аргументом, який визначає його остаточне рішення.

«Потрібен генпрокурор, який максимально чуйно реагував би на позицію Банкової. Під це й підбиратимуть кандидатуру. Саме тому Сакварелідзе не буде очолювати Генпрокуратуру», – говорить він.

Також політолог Олександр Леонов підкреслив, що й варіант з призначенням Юрія Луценка в ГПУ є малоймовірним.

«Луценко до силовиків має досить опосередкований стосунок. З точки зору законодавства, з його призначенням будуть проблеми, тому що для роботи на посаді генпрокурора потрібно пропрацювати в органах прокуратури не менше 5 років», – пояснив Леонов.

Щодо кандидатури Севрука, який зараз перебуває в статусі в. о., серед експертів побутує думка, що він є найзручнішим кандидатом для АП. У разі його призначення генпрокурором жодних реформ очікувати не варто.

Нагадаємо, що ще один кандидат, Павло Жебрівський, сам заявив, що не має наміру погоджуватися на посаду генерального прокурора.

Як відомо, вчора, 29 березня, 289 народних депутатів підтримали відставку генерального прокурора України Віктора Шокіна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: