Представник ЄБРР про Україну: немає реформ – немає грошей

Читать на русском
Глава представництва ЄБРР в Україні зазначив, що головним критерієм інвестування в економіку України є її розвиток.
Шевкі АджунерФото: nv.ua

Інвестуючи в Україну, Європейський банк реконструкції та розвитку орієнтується насамперед на зміни в державній політиці, і якщо економіка нашої країни не буде демонструвати тенденцій до розвитку, кредитування буде скорочуватися.

Про це в бесіді з кореспондентом «Європейської правди» повідомив директор представництва ЄБРР в Україні Шевки Аджунер, передає «Слово і Діло».

«Добре, що ви декларуєте курс на реформи, але ЄБРР не ініціює проекти, а йде за клієнтом. Інвестори самі приходять до нас. Якщо реформи будуть іти повільно або не йтимуть взагалі, то це безпосередньо позначиться на інвестиційному кліматі та на обсязі фінансування. Це якщо ми говоримо про приватний сектор. У державному секторі будь-який наш проект передбачає реформування або окремої компанії, або галузі в цілому. Якщо в держсекторі немає реформ, то немає й грошей», – зазначив Аджунер.

Директор представництва ЄБРР в Україні підкреслив, що Банку складно зараз будувати довгострокові стратегічні плани щодо України, оскільки в країні відбуваються «тектонічні зміни». Тому вибудовувати плани фінансування можна лише за окремими сферами, виходячи з поточної ситуації, пояснив він.

«Протягом останніх двох років ми адаптували нашу чинну стратегію до тих змін, які відбуваються в Україні. Що мається на увазі? Наприклад, необхідна була підтримка фінансового сектора. Ми взяли участь у збільшенні капіталу двох банків, допомагаємо НБУ реформувати банківський сектор, розробили варіанти реструктуризації боргу корпоративних клієнтів, які фінансували довгострокові програми розвитку за рахунок короткострокових запозичень у різних комерційних банках», – розповів банкір.

Також, за його словами, особлива увага в цьому плані приділяється інфраструктурним проектам, але будь-які плани на майбутнє залежать від того, якою буде стратегічна лінія уряду України, резюмував він.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» повідомляло про те, що в 2016 році ЄБРР інвестує в Україну 1 млрд євро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: