Теракти в Бельгії: злочинці планували атаки на атомні електростанції

Читать на русском
Слідство також з упевненістю стверджує, що за терактами в Парижі та Брюсселі стоїть одне й те ж терористичне угрупування.
Підозрювані в брюссельських терактах, крайній праворуч – розшукувана «людина в капелюсі та окулярах»

Арешт підозрюваного в терористичній діяльності дозволив уникнути атак смертників на ядерні об'єкти в Бельгії, зокрема систему бельгійських АЕС.

Після цього терористичний осередок, який стояв за терактами в Брюсселі, був змушений відмовитися від намічених цілей, пише бельгійська газета La Dernière Heure, повідомляє «Слово і Діло».

Видання пише, що дві людини, яких зняла прихована камера перед будинком директора бельгійської науково-дослідницької ядерної програми, – це брати Ібрагім і Халід Бакрауї. Такий відеозапис був також виявлений ​​у одного з підозрюваних в організації паризьких терактів – Мохамеда Баккалі.

«Після публікації цієї інформації 17 лютого 2016 року 140 військових були направлені для охорони бельгійських АЕС. Можливо, саме це змусило терористів змінити плани й вибрати більш «легкі» цілі», – йдеться в статті.

Слідство також з упевненістю стверджує, що за терактами в Парижі та Брюсселі стоїть одне й те ж терористичне угрупування. «Керівництво цією мережею здійснювали молоді бельгійці, більшість з яких побували в Сирії», – повідомляє видання.

«Лахрауї та Ібрагім активували свій детонатор в аеропорту «Завентем». Халід влаштував кровопролиття на станції метро Малбік, в серці європейського кварталу», – пояснюють у La Dernière Heure.

Водночас один із підозрюваних в організації терактів у Брюсселі ще не спійманий. Це людина в капелюсі та темних окулярах, якого зняли камери спостереження в аеропорту поруч з Ібрагімом Бакрауї та Наджимом Лахрауї. Його особистість не ідентифікована.

Франція закликає до антитерористичної боротьби по всій ЄвропіЧерез низку терактів у бельгійському Брюсселі влада Франції закликає миттєво реагувати на загрозу тероризму.

В якості важливого ​​доказу слідство надає відеозапис, на якому Ібрагім Бакрауї каже, що «вже не знає, що робити» й «більше не відчуває себе в безпеці». Він каже, що якщо «вони будуть тягнути, то опиняться за ґратами поруч із ним». Під «ним», можливо, мається на увазі заарештований минулої п'ятниці Салах Абдеслам.

La Dernière Heure зазначає, що смертники не змогли завантажити в машину четверту валізу з вибухівкою, оскільки транспортна компанія замість замовленого пікапа відправила їм звичайний седан.

Нагадаємо, що вчора, 22 березня, в столиці Євросоюзу, бельгійському Брюсселі, в результаті вибухів у аеропорту та метрополітені загинуло 35 осіб.

Того ж дня працівники бельгійської поліції заарештували двох підозрюваних у причетності до брюссельських терактів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: