Як уряд допомагає переселенцям із Донбасу та Криму?

Читать на русском

Понад два роки триває російська агресія на півдні та сході України, у зв’язку з чим наша країна зазнала небачених раніше масштабів міграції населення. Найчастіше змушеними покидати свої домівки були жителі Донецької та Луганської області. Тікаючи від війни, люди залишали в зоні конфлікту чи не все нажите, а опинившись на мирній території, повинні були шукати нових джерел до існування. Допомагати їм у цьому покликана в першу чергу держава, до якої з моменту анексії Криму й до сьогодні звернулися понад 1,747 млн осіб.

За даними Мінсоцполітики, грошову допомогу від держави отримують майже 722 тисячі родин. Щоправда, нарікання на механізми та розмір державної підтримки тимчасово переміщених осіб є, й досить серйозні. Так, місячна сума допомоги на сім’ю більш ніж скромна: 884 грн на непрацездатну особу (діти, пенсіонери), 949 грн – на інваліда, 442 грн – на працездатного переселенця, а в сумі така допомога на родину не може становити більш ніж 2400 грн.

У Мінсоцполітики у відповідь на закиди лише знизують плечима й кажуть, що намагаються розподіляти кошти якомога більш ощадливо. У зв’язку з цим Павло Розенко навіть розгорнув кампанію боротьби з фіктивними переселенцями. Йдеться про людей, які де-факто продовжують проживати на підконтрольній терористам території, однак отримують допомогу як переселенці. Вони, за підрахунками міністра, вже завдали державі шкоди на 10 млн грн.

Більше про державну допомогу внутрішньо переміщеним особам – в інфографіці «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: