Експерт розповів, яку ціну готова заплатити Тимошенко за участь у коаліції

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Хід подій у парламенті пішов у розріз зі сценарієм, який просувала Тимошенко, й зараз її участь у коаліції вирішать міністерські посади, які може отримати «Батьківщина».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Василь Мокан, аналізуючи інформацію про те, що спікер ВР Володимир Гройсман збирає на завтра раду голів фракцій колишньої коаліції.

«На зборах коаліції абсолютно офіційно може бути представлен альтернативна кандидатура прем'єр-міністра. Хоча є також варіант, що основний меседж ми отримаємо від фракції «БПП» за результатами їхнього партійного з'їзду, який відбудеться наприкінці тижня», – констатував експерт.

Крім того, як розповів політолог, на сьогоднішній день переговори ведуться у форматі чотирьох фракцій – «БПП», «НФ», «РПЛ» та «Батьківщина», оскільки «Самопоміч» готується перейти в офіційну опозицію.

Щодо «Батьківщини», як підкреслив він, все залежатиме від того, на яких кадрових компромісах зійдуться фракції, оскільки торги тривають.

Реальні справи та популізм Тимошенко: найцікавіші обіцянки лідерки «Батьківщини»«Слово і Діло» проаналізовало деякі заяви Юлії Тимошенко, щоб дізнатися, як часто лідер «Батьківщини» вдається до популізму.

«Батьківщина» спрямувала всі зусилля на те, щоб був запущений сценарій дострокових виборів. Звісно, не виключено, що й на завтрашніх зборах коаліції Тимошенко говоритиме про те, що начебто сплив 30-денний термін формування нової коаліції й Президент мав би призначити дострокові вибори, але всі розуміють що цього не буде, тим паче, що де-юре в парламенті не було офіційно оголошено про розпуск коаліції», – пояснив Мокан.

До того ж, як наголосив політолог, це право, а не обов'язок Президента оголошувати дострокові вибори й він цим правом не скористається.

«Тимошенко це чудово розуміє й сценарій, на який вона розраховувала, не справдився. Тому зараз, щоб не переходити в опозицію, більш перспективно брати участь у коаліції. Інше питання, на яких умовах», – зазначив експерт.

За його словами, якщо Тимошенко запропонують одну-дві міністерські посади й на цьому все завершиться, то навряд чи це та ціна, яку готова заплатити «Батьківщина» за спільну відповідальність за діяльність нового уряду.

«Якщо кадрові апетити будуть задоволені більшою мірою, то «Батьківщина» візьме участь у коаліції, хоча по своїй суті це фракція з опозиційною риторикою», – проаналізував Василь Мокан.

Раніше в ЗМІ неодноразово з'являлась інформація про те, що на Банковій домовилися, що новим прем'єр-міністром стане Володимир Гройсман, а Арсеній Яценюк добровільно піде у відставку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: