Чи піде Путін на обмін Савченко? Думка експерта

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Тих, хто є полоненими для нас, у Росії вважають терористами. Для них це питання юрисдикції РФ на українських територіях.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, аналізуючи заяву міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова про те, що Путін може розглянути питання обміну Надії Савченко на ГРУшників.

«У РФ Сенцова, Кольченка, Савченко та всіх інших полонених розглядають лише як терористів і спеціально судять, роблячи вигляд, що це суд над терористами», – зазначив політолог.

При цьому, як підкреслив експерт, вони чітко розуміють, що виміняти Савченко та інших на якісь пункти Мінських угод або зняття санкцій неможливо.

Обмін Савченко на ГРУшників: обставини затримання та висунуті звинуваченняСлово і Діло вирішило порівняти обставини затримання та звинувачення Надії Савченко і російських спецпризначенців Александрова та Єрофеєва.

«Це неможливо ані з точки зору України, ані Європи. Навіть процесуально складно зрозуміти, як це можна здійснити. Крім того, це суперечить самій логіці «Мінська». Та й Кремлю не потрібно, щоб «Мінськ» рухався, тому що це не процес миру, а процес паузи у війні», – пояснив Горбенко.

Крім того, Путін відразу ж втратить легітимність в очах своїх громадян, тому що обмін Савченко на санкції – це визнання того, що санкції діють.

«Для РФ головна задача полягала в тому, щоб показати своїм громадянам «велику країну». Путін показав своєму населенню «суд», ну а зараз дійсно може відбутися той сценарій, про який говорили адвокати Савченко, – обмін на ГРУшників», – вважає він.

Підсумовуючи, політолог уточнив, що для Путіна обмін на ГРУшників означає, що в очах громадян ніхто не буде поганим.

Відзначимо, що Президент України Петро Порошенко прокоментував рішення суду так: «Україна ніколи не визнає ганебного судилища, яке країна-агресор влаштувала проти українського офіцера з великої літери».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: