«Ленінопад»: скільки пам'ятників Леніну знесено в Україні? Інфографіка

Читать на русском
З грудня 2013 року по березень 2016 року по всій Україні знесли близько 1000 пам'ятників Володимиру Леніну.

9 квітня 2015 року Верховна Рада України ухвалила пакет законів про декомунізацію, згідно з яким Україна повинна позбутися радянської спадщини – назв міст і вулиць, пам'ятників комуністичним діячам. І найбільшою спадщиною тут, передбачувано, стали пам'ятники Леніну, яких у колишній УРСР було близько 5 тисяч.

На заході України, не чекаючи відповідних законів, масово позносили пам'ятники Леніну ще в 1990-91 роках. Решта ж продовжували стояти й пережили навіть виданий у 2009 році указ тодішнього Президента України Віктора Ющенка, яким ухвалювалося зносення пам'ятників особам, причетним до організації голодоморів та масових репресій в Україні.

Ленинопад в Украине: сколько уже демонтировано и сколько ещё предстоит? инфографикаSlovoiDilo

Першою «ластівкою» нового «Ленінопаду» стало знесення пам'ятника Іллічу в Києві 8 грудня 2013 року. Це запустило ланцюгову реакцію по всій країні. І нарешті, «декомунізаційні» закони, ухвалені парламентом у квітні 2015 року, перенесли процес знесення пам'ятників Леніну в правове русло.

У Запоріжжі нарешті знесли пам'ятник ЛенінуБронзовий монумент Леніну запорізькі комунальники змогли зняти з постаменту лише на другий день.

«Слово і Діло» підрахувало кількість пам'ятників Леніну, знесених в Україні з грудня 2013 року.

Всього за цей період було знесено близько 1000 монументів вождю революції. Найбільшу кількість Ленінів було знесено в Дніпропетровській області – 111.

За тимчасових проміжків рекордним за кількістю полеглих Іллічів став лютий 2014 року – тоді після втечі Віктора Януковича по всій країні знесли 376 пам'ятників Леніну.

Ще 1100 монументів Іллічу поки чекають своєї черги на демонтаж.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: