Українців очікує чергове подорожчання бензину – експерт

Читать на русском
Сергій Куюнгенеральний директор «Консалтингової групи А-95»

Подорожчання палива очікувалося набагато раніше, але через «мертвий сезон» в лютому підвищення цін відтермінувалося.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн, аналізуючи, чи варто очікувати подорожчання бензину на тлі того, що за минулі вихідні паливо подорожчало на 0,30-1,00 грн за літр.

«Підвищення цін буде. Основних причин дві. Із січня, коли ціни були зафіксовані, курс долара зріс із 23 грн/дол. майже до 27 грн/дол. Друга причина полягає в тому, що ціни на нафту вже не 30, а 40 доларів за барель», – констатував експерт.

«Підвищення ціни очікувалося давно, але через те, що в лютому був так званий «мертвий сезон», коли споживання мінімальне, зараз ми бачимо, що з першими ознаками активного споживання почали оновлюватися запаси палива, яке приходить за новою ціною, й це змушує трейдерів підвищувати ціни», – пояснив Куюн.

Як зазначив експерт, за попередніми розрахунками, об'єктивний рівень ціни на сьогодні щодо бензину становить 22 грн/літр, а дизельного палива – близько 19 грн/літр.

«Об'єктивний розрахунковий рівень властивий великим гравцям. Але водночас є прошарок інших, які торгують на 2-3 грн дешевше від лідера. Скоріш за все, буде діапазон 20-22 грн/літр щодо бензину та 18-19 грн/літр щодо дизелю», – проаналізував ситуацію на ринку палива Сергій Куюн.

Раніше повідомлялося, що з березня в Україні починається боротьба з неякісним бензином, оскільки Державна фіскальна служба впроваджує для трейдерів електронні накладні на продаж палива.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: