Експерт розповів про схему, за якою діє РФ у справі Савченко

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

Схема, яка використовується щодо Савченко, вже апробувалася раніше, в тому числі щодо Сенцова, коли прокуратура попросила один термін, а суд ухвалив рішення й дав на кілька років менше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з конституційного права Олександр Москалюк, аналізуючи процес винесення судового вироку українській льотчиці Надії Савченко.

Як розповів фахівець, на початку 2000-х був прецедент обміну громадян РФ на громадянина США.

«Тоді був звинувачений громадянин США і отримав серйозний вирок, але питання вирішилося шляхом обміну його на громадян РФ, які перебували в США й також були звинувачені американською стороною в шпигунстві», – нагадав інцидент експерт.

Іншого варіанту звільнення Савченко, крім обміну, не існує – експертПолітичний експерт прокоментував інформацію про те, що Надія Савченко підтвердила сухе голодування та заборонила, щоб російські лікарі надавали їй допомогу.

«Тобто, це єдиний можливий варіант», – підкреслив він.

«Щодо помилування, то для цього необхідне прохання самої Савченко, що виключено. Звісно, можливо, що в РФ можуть ухвалити якийсь нормативний акт, що дозволить обійти цей момент, якщо буде досягнуто політичного компромісу», – зазначив Москалюк.

Але є й інший момен: навіть якщо буде клопотання про помилування, то чисто юридично це свідчитиме про факт злочину для РФ, а для них якраз украй важливо, щоб цей факт звучав.

«Те, де вона відбуватиме покарання, вирішуватиметься в площині політичній. Юриспруденція виступить лише певною формою для цього», – проаналізував ситуацію Олександр Москалюк.

Додамо, що на засідання в справі Савченко сьогодні прибули дипломати з 13 країн, проте до будівлі суду їх не пустили.

Як повідомили адвокати Надії Савченко, оголошення вироку триватиме ще мінімум протягом 10 годин.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: