Від мирного плану до силової деокупації: як повертати Донбас? Думка експерта

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Позиції кардинально різні – дипломат і військовий фахівець. Але з огляду на всю складність ситуації, силовий варіант вирішення конфлікту є малоймовірним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Валентин Войтків, аналізуючи протилежні тези щодо повернення Донбасу. Зокрема Роман Безсмертний переконаний, що силовий сценарій деокупації виключений, а Дмитро Тимчук наполягає, що звільнити Донбасс можна за кілька тижнів.

«Річ не в «ДНР/ЛНР», які хочуть битися з Україною, а в Путіні та РФ, які за ними стоять. Якщо змоделювати, що Україна починає активні наступальні дії, то це означає порушення Мінських домовленостей і миттєву втрату західних союзників, які й так не повною мірою проукраїнськи налаштовані. Втратимо й ту підтримку, що є. Друге – РФ введе додатковий військовий контингент. Третій аспект – втрата людей на Донбасі», – пояснює експерт.

Повернення Донбасу: про що влада домовляється за лаштунками мирного плану?Політичний оглядач Олександр Радчук розмірковє про те, які підстави мають чутки про призначення главами окремих районів Донбасу Ріната Ахметова та Юрія Бойка, а також про те, до яких наслідків це призведе.

На його думку, для того, щоб силовий варіант став можливим, Україні необхідне військове домінування, чого у нас на сьогодні немає.

«Крім того, важлива підтримка з боку населення. Але, як показують останні опитування, більша половина схильна до мирних переговорів щодо Донбасу. Потрібно розуміти, що як тільки з Донбасу піде велика кількість жертв, дестабілізація буде й тут. Третій фактор – військова міць нашої армії. Вельми сумнівно, що за цей час ми створили вже настільки боєздатну армію. Велика кількість тих, хто служить, є призовниками, які прийшли не з власної волі та без потрібної кваліфікації», – міркує політичний експерт.

Позиція Тимчука зрозуміла: ми не зможемо виграти війну, будучи пасивними. Але в тій конфігурації, яка є, силовий сценарій – не варіант.

«Не варто забувати, що там кризова економічна ситуація, активна пропаганда й існує певне відторгнення з боку самих жителів Донбасу», – підкреслив він.

Також експерт проаналізував, за яких умов силовий сценарій деокупації є можливим.

«Ізраїль та арабський конфлікт. Захід не підтримував Ізраїль, але вони все одно йшли на загострення та відвойовували територію. Це стало можливим для них, тому що була єдність країни, економічна стабільність, і вони розуміли, для чого вони це роблять. Ми не сильні всередині й не можемо диктувати, принаймні зараз, свої умови», – проаналізував ситуацію Валентин Войтков.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє повернути Донбас протягом рокуСказано 10 березня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нагадаємо, два роки тому Президент України Петро Порошенко обіцяв, що Україна переможе у війні на Донбасі за рахунок підтримки народу.

10 березня 2016 року Порошенко запевнив, що протягом одного року поверне Донбас мирним шляхом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: