В СБУ розповіли про «значні» результати боротьби з копачами бурштину

Читать на русском
У Рівненській області Служба безпеки України викрила «кришувальників» незаконного видобутку бурштину з числа районного керівництва Національної поліції регіону.

У Рівненській області Служба безпеки України викрила «кришувальників» незаконного видобутку бурштину з числа районного керівництва Національної поліції регіону.

Як повідомили в СБУ, поліцейські керівники Рівненщини не тільки покривали злочинців, а й тиснули на своїх підлеглих, які відмовлялись виконувати їх незаконні вказівки, пише «Слово і Діло».

Крім того, силовики також ліквідували масштабний тіньовий бізнес контрабандистів, які організували переправлення через Європу до країн Азії декількох тонн бурштину. «Розробка та затримання цієї організованої злочинної групи, до якої входили волинські митники та прикордонники, тривала кілька місяців», – повідомила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська.

Для боротьби з бурштиновим свавіллям до Рівненської області хочуть ввести НацгвардіюГолова Рівненської ОДА просить Авакова ввести до північних районів області додаткові підрозділи Нацполіціі та Нацгвардії.

Спікер СБУ також оприлюднила статистику порушених кримінальних проваджень та притягнення до відповідальності причетних до незаконного видобутку бурштину на західній Україні.

За її словами, всього слідчими органами безпеки розпочато 36 кримінальних проваджень стосовно 12 осіб. З них – 5 кримінальних проваджень стосовно 9 осіб. Судами прийнято рішення у 2-х кримінальних провадженнях та засуджено 4 особи до різних термінів відбування покарання.

За матеріалами СБУ іншими правоохоронними органами було розпочато 45 кримінальних проваджень за фактами незаконного видобутку та реалізації «сонячного каменю», повідомлено про підозру у вчиненні злочинів 18 особам, стосовно 4 осіб набрали законної сили вироки суду. Також виявлено та припинено діяльність 6 підпільних цехів, вилучено понад 1,9 тонни бурштину.

Найбільше випадків протиправної діяльності зафіксовано у трьох областях: Житомирській, Волинській та Рівненській, підсумувала спікер СБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: