Коли завершиться епопея з відставкою Яценюка? Думки експертів

Читать на русском
Антон Крутьполітолог

Найбільш імовірно, що вже наступного четверга буде позачергове засідання ВР, де вирішиться питання прем'єрства.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Антон Круть, аналізуючи ситуацію з відставкою Арсенія Яценюка та заяву Юлії Тимошенко про те, що за кілька днів країна отримає нового прем'єр-міністра.

«Інтрига з прем'єром розв'яжеться не через один-два дні, а наступного тижня. Найбільш імовірно, що 23-24 березня. «БПП» проводить свій окремий з'їзд. За деякими даними, якраз там вони покажуть, що можуть брати на себе політичну відповідальність. Таким чином, вони ще й компрометують Яценюка, який у своєму останньому недільному зверненні заявив, що є два варіанти: або він очолює Кабмін далі й проводить незначне переформатування, або президентська партія бере на себе всю відповідальність за майбутній Кабмін», – розповідає Круть.

Як зазначив експерт, Яценюк зараз торгується про умови свого відступу й хоче отримати по максимуму перед відставкою.

Щодо кандидатів, то Яресько під цей Кабмін не піде, оскільки має жорстку вимогу – зробити Кабмін політично незалежним, а зважаючи на те, які торги розгорнулися зараз між Президентом, Яценюком та малими фракціями колишньої коаліції, це неможливо, вважає політолог.

«Гройсмана однозначно не сприймуть американці», – наголосив він.

В кріслі прем'єра Яценюка досі тримають власні амбіції та олігархи – експертПолітолог припустив, з чим може бути пов'язаний візит екс-губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського до Києва.

одночас політолог Кость Бондаренко переконаний, що у Гройсмана найбільші шанси на прем'єрство.

«У багатьох державах світу прем'єр та Президент належать до однієї політичної сили. В цьому немає нічого надзвичайного. У нас не має такого положення, що Президент та прем'єр мають належати до різних політичних сил», – заявив Бондаренко.

Політолог також підтвердив, що нового прем'єра «БПП» оголосить наступного тижня на з'їзді.

Додамо, що, за деякими даними, «НФ» претендує на збереження за собою МВС, Мін'юсту та отримання крісла спікера Ради для Андрія Парубія. Також прем'єрська команда хоче отримати Міністерства освіти та інфраструктури.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: