Як «список Савченко» вплине на Путіна та виконавців його наказів? Правозахисник

Читать на русском
Едуард Багіровправозахисник

«Список Савченко» може вплинути морально, психологічно, але не юридично.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова МГО «Міжнародна Ліга захисту прав громадян України», правозахисник Едуард Багіров, аналізуючи інформацію про те, що Президент Петро Порошенко передав європейським лідерам санкційний «список Савченко».

«Це позитивний крок, тому що європейці, отримавши звернення від Президента України – це стосується міністрів закордонних справ ЄС – на черговому засіданні можуть підтримати цей список. Також на засіданні Європарламенту має бути затверджений цей список, а також потрібне звернення до урядів країн ЄС, щоб і вони підтримали список та включили перерахованих там осіб до списку нев'їзних на територію ЄС, в тому числі президента та керівництво правоохоронних органів РФ», – ромірковує Едуард Багіров.

Як підкреслив фахівець, до цього списку слід додати рішення ВР України про ратифікацію Римського статуту, оскільки в 2000 році Україна взяла на себе зобов'язання, але з тих пір якихось змін не відбулося.

«Якщо парламент ухвалить рішення та ратифікує Римський статут, то Україна може звертатися до міжнародного кримінального суду в Гаазі, щоб там розглянули військові злочини керівництва Росії щодо українського народу та Надії Савченко», – констатував він.

На його переконання, ці заходи можуть істотно прискорити звільнення Савченко та інших громадян України, яких незаконно утримують у РФ.

«Необхідний комплекс заходів, але це слід було зробити мінімум рік тому», – додав Багіров.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що зробить все для звільнення Надії СавченкоСказано 10 липня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Також, як зазначив правозахисник, враховуючи що у президента РФ авторитет і повага світових лідерів вже нижче мінімуму, його словам не довіряють, «список Савченко» може вплинути морально, психологічно, але не юридично.

«Поки Путін обіймає посаду президента РФ, він має дипломатичний імунітет», – повідомив фахівець.

За його словами, це вплине більшою мірою на виконавців незаконних наказів слідчого комітету Федеральної служби безпеки РФ та інших правоохоронних органів.

Також це істотно дезорганізує всіх учасників судового процесу над Савченко. З іншого боку, це деморалізує виконавців.

«Такі дії, як створення «чорних списків», будуть нависати над ними, як дамоклів меч, але це не стосується Путіна, оскільки він розуміє, що своїм рішенням уже скоїв низку тяжких злочинів, навіть виходячи із законодавства РФ», – проаналізував ситуацію Едуард Багіров.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко 10 липня 2014 року пообіцяв, що він докладе максимум зусиль, щоб звільнити українську льотчицю Надію Савченко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: