МОЗ урізав кількість лікарняних ліжко-місць

Читать на русском
Сьогодні вступив у дію наказ Міністерства охорони здоров’я про зміну принципів забезпечення медзакладів лікарняними ліжками.

У четвер набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження методики щодо забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками в розрахунку на 10 тис. населення», який змінює принципи та обсяги фінансування медичних закладів.

Тепер обласним та столичній міській адміністрації необхідно буде затвердити план оптимізації ліжкового фонду закладів охорони здоров’я відповідно до фінансових можливостей та середньостатистичних показників захворюваності та смертності в регіоні, пише «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Міністерства.

«Згідно з наказом, протягом місяця структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій мають затвердити детальні покрокові плани оптимізації протягом 2016 року ліжкового фонду закладів охорони здоров’я регіону з відповідними фінансовими розрахунками», – йдеться в повідомленні.

У МОЗ зазначають, що структурні підрозділи, тобто лікарні, зможуть самі регулювати кількість лікарняних ліжок для стаціонарного лікування пацієнтів, і водночас нагадують, що, відповідно до постанови Кабінету міністрів, кількість ліжко-місць на 10 тисяч населення не може перевищувати 60.

«Постановою Кабінету міністрів України встановлюється норматив забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками в розрахунку не більше 60 ліжок на 10 тисяч населення, з урахуванням надання спеціалізованої (вторинної) та високоспеціалізованої (третинної) медичної допомоги, з можливістю коригувати його в бік зменшення залежно від захворюваності та регіональних особливостей», – повідомили у відомстві. При цьому, до розрахунку не братимуться санаторно-курортні заклади.

Повідомляється, що за статистикою кількість ліжко-місць в Україні нині становить 87,9 на 10 тис. населення, що значно перевищує середній показник у Європейському Союзі (52,8) та навіть у сусідній Росії (81,8).

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» зафіксувало низку обіцянок міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі про зміну принципів фінансування медицини, зокрема про перехід системи фінансування від плати за утримання медичних ліжок до плати за медичні послуги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: