Westinghouse збільшити коефіцієнт використання українських АЕС на 20%

Читать на русском
У результаті буде вироблятися близько 2 ГВт додаткової електроенергії, що рівносильно введенню в експлуатацію 2 ядерних реакторів тисячників.
Віце-президент Westinghouse Electric Майкл Кірст

Westinghouse Electric планує збільшити коефіцієнт використання встановленої потужності (КВВП) українських АЕС до 90%, або на 2 ГВт, в термін від 18 до 24 місяців.

Про це заявив у інтерв'ю «Українським Новинам» віце-президент Westinghouse Майкл Кірст, повідомляє «Слово і Діло».

«На сьогодні українські реактори працюють з КВВП близько 70% і ми хочемо допомогти Україні підвищити ці показники до міжнародних стандартів, які в середньому дорівнюють 90%», – говорить Кірст.

В підсумку буде вироблятися близько 2 ГВт додаткової електроенергії, що рівносильно введенню в експлуатацію 2 ядерних реакторів «тисячників». Вартість реалізації проекту складає близько $200 млн.

За його словами, якщо модернізацію почати на всіх блоках одночасно, то це займе від 18 до 24 місяців. «Це залежить від наших українських партнерів, наскільки швидко вони хочуть реалізовувати цей проект. Ми можемо здійснити модернізацію на всіх реакторах одночасно», – підкреслив він.

Радіоактивні сховища навколо Чорнобильської АЕС: приховані загрози зони відчуженняКарта зони відчуження Чорнобильскої АЕС буквально усипана сховищами радіоактивних відходів: йдеться як про відходи самої ЧАЕС, так і про новостворені сховища відпрацьованого ядерного палива сучасних українських атомних електростанцій.

Майкл Кірст зазначив, що КВВП на українських блоках буде підвищено за рахунок скорочення часу, відведеного на ремонт, з 60 до 80 днів, до 20-30 днів, як це прийнято за стандартами ЄС та США.

До процесу модернізації блоків українських АЕС Westinghouse планує залучити своє підприємство «Вестрон», розташоване в Харкові.

Раніше повідомлялося, що Westinghouse Electric підписала меморандум про взаєморозуміння з ПАТ «Турбоатом», метою якого є координація та співпраця для збільшення потужності українських АЕС.

У лютому цього року держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» завантажило на Запорізьку АЕС першу партію ядерного палива американської компанії Westinghouse. Таким чином, паливні збірки американської компанії використовуються на 3 українських ядерних реакторах із 15 наявних.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: