Експерт: поки політики грають у «прем'єріаду», Україна випадає зі світових економічних процесів

Читать на русском
Експерт Вадим Карасьов вважає, що Україна може втратити свої позиції у сфері продовольчого експорту.
Вадим Карасьов

Українські політики повинні не тільки гратися в «прем'єріади», а й створювати та захищати українську економіку, оскільки Україна вже випадає з глобальних економічних процесів.

Таку думку висловив політолог Вадим Карасьов, передає «Слово і Діло» з посиланням на «24 канал».

«На підході створення трансатлантичної зони вільної торгівлі, у відповідь на неї Росія буде ще жорсткіше працювати на ринках БРІКС і СНД, і Україна не може випадати з цих процесів», – пояснив експерт.

Позитивні та негативні наслідки зони вільної торгівлі між Україною та ЄС«Слово і Діло» вирішило показати наслідки запровадження зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Водночас він зазначив, що практика застосування Зони вільної торгівлі з Євросоюзом показала вельми умовну вигідність цієї угоди для української економіки. «Адже під гарною назвою «Зона всеосяжної та повної вільної торгівлі» насправді ховається більше тисячі сторінок із переліком квот і обмежень, переважно для української сторони», – додав Карасьов.

За його словами, якщо в 2015 році українські виробники лише придивлялися до нових правил торгівлі з Євросоюзом, то в 2016 році їх уже чекали гіркі розчарування. «Як виявилося, на найходовіші українські товари Угода містить досить обмежені квоти, а за перевищення ліміту – високі загороджувальні мита. Це стосується перш за все продукції агропрому – курятини, зернових, меду», – розповів політолог.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко пообіцяв допомагати українському виробнику шляхом надання кредитів на розвиток під 5% на 10 роківСказано 23 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Українські політики вважають за краще замовчувати цю тему, оскільки всі звикли, що з боку ЄС Україна «отримує в основному приємні новини та мудрі поради». Як не дивно, але чи не єдиним політиком, який у властивій йому манері порушив питання обмежень квот з боку ЄС, став лідер «радикалів» Олег Ляшко. Нагадаємо, днями Ляшко опублікував цікаву статистику торгівлі між Україною та ЄС.

Так, станом на 10 березня Україна повністю вичерпала виділені на 2016 рік квоти на безмитні поставки в країни ЄС цукру, ячмінної крупи, борошна; майже повністю – на оброблені томати, м'яку пшеницю, пшеничне борошно та гранули. «Місяцем раніше Україна вичерпала ліміт на безмитні поставки до ЄС меду, соку та кукурудзи», – заявив лідер «РПЛ».

Як повідомляло «Слово і Діло», раніше в інтерв'ю «Голосу Америки» екс-заступник глави Адміністрації Президента та бізнесмен Юрій Косюк заявив, що для експорту продовольчих товарів з України встановлені катастрофічно великі обмеження або квотування. Косюк переконаний, що таким чином Європа захищає свій ринок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: