Болгарія та Туреччина зацікавлені в поставках газу через Україну

Читать на русском
Поточний рік стане ключовим у питанні використання української ГТС у поставках природного газу з ГТС Північної Європи в напрямку Південної.
Президент «Укртрансгазу» Ігор Прокопів

Болгарія та Туреччина зацікавлені в закупівлях природного газу з газотранспортної системи Європейського Союзу та в його транзиті через територію України.

Про це на прес-конференції в четвер повідомив президент «Укртрансгазу» Ігор Прокопів, пише «Інтерфакс-Україна», повідомляє «Слово і Діло».

«Болгарія та Туреччина готові купувати газ із Європи через Україну. Йдуть серйозні переговори. У перших числах квітня відбудуться переговори зі словаками», – сказав Прокопів.

Прокопів упевнений, що поточний рік стане ключовим у питанні використання української ГТС у поставках природного газу з ГТС Північної Європи в напрямку Південної.

Водночас віце-президент «Укртрансгазу» Мирослав Химко розповів,що наразі йде переговорний процес із Румунією про початок транспортування газу в бік України. «Ми вже зійшлися на думці з румунською стороною: будуть окремі газопроводи для поставок в одному та в протилежному напрямках», – каже Химко.

Навіть без частини чорноморського шельфу, Україна нарощує власний видобуток газуНезважаючи на те, що вітчизняні газовидобувні компанії втратили частину чорноморського газоносного шельфу, що прилягає до Криму, видобуток газу загалом по країні зростає.

Він пояснив, що цього року в Румунії спливає термін контракту з «Газпромом», після чого румунська сторона зможе працювати з Україною.

Як повідомлялося раніше, Російська Федерація розраховує отримати до 2017 року доступ до покладів природного газу шельфу Чорного моря поблизу берегів анексованого Криму.

У березні стало відомо, що Європейська комісія висловила готовність бути посередником у переговорах між Україною та Росією в узгодженні питань про постачання та транзит природного газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: