Обама: Україна є стримуючим фактором в агресивних діях Путіна

Читать на русском
Підтримка України є стримуючим фактором в агресивних діях Путіна, які можуть виникнути в Балтії та інших країнах євразійського регіону.

Сполучені Штати, як і раніше, вважають Україну зоною інтересів Російської Федерації, оскільки вона не належить до числа учасників Організації Північноатлантичного договору, однак здавати її в руки Кремля наміру не мають.

Про це президент США Барак Обама заявив у інтерв'ю Джеффрі Голдбергу, журналісту The Atlantic, повідомляє «Слово і Діло».

«Україна входить до списку ключових інтересів Росії, а не США. Оскільки Україна не входить до НАТО, з військової точки зору вона завжди буде вразливою перед Росією», – наводить слова Обами The Atlantic.

Президент США додав, що «нам потрібно гранично чітко пояснювати, в чому полягають наші ключові інтереси й за що ми готові воювати». Серед інтересів США в Україні Обама виділив два ключових пріоритети.

Підтримка України є стримуючим фактором в агресивних діях Путіна, які можуть виникнути в майбутньому. Не секрет, що Москва веде політику агресивного ревізіонізму, метою якої є підрив порядку, встановленого в Європі після завершення холодної війни. Як виправдання своїх дій Путін називає «захист прав етнічних росіян і російськомовних меншин» в інших державах.

«Він використовував цей аргумент як привід для вторгнення в Грузію в 2008 році та в Україну в 2014 році. 25% населення двох членів НАТО – Естонії та Латвії – це також етнічні росіяни», – каже Обама. На його думку, можна зменшити ймовірність виникнення конфліктів подібного роду в майбутньому, якщо змусити Путіна заплатити високу ціну за агресію в Україні.

Другим важливим моментом Обама назвав зобов'язання США щодо гарантій суверенітету України та її територіальної цілісності згідно з Будапештським меморандумом, під яким стоять підписи лідерів США, Сполученого Королівства та Російської Федерації. У меморандумі також фігурує пункт про незастосування сили щодо України.

«Рішення Москви порушити цю угоду – серйозний негативний фактор, який може перешкодити іншим країнам відмовитися від зброї масового знищення», – вважає Обама.

Розмова з Обамою: Порошенко домовився, як втихомирити ПутінаПрезидент України Петро Порошенко і президент Сполучених Штатів Америки Барак Обама під час телефонної розмови узгодили позиції.

The Atlantic зазначає, що Вашингтон рідко згадує про Будапештський меморандум, однак саме він відповідає на питання «чому Україна є такою важливою?», якого Обама торкнувся в своєму інтерв'ю.

Нагадаємо, що Будапештський меморандум став ключовим фактором відмови України від третього за розміром ядерного потенціалу в світі, який включав більш ніж 2 тис. стратегічних ядерних боєголовок, ракетоносіїв і бомбардувальників. Це стало величезною перемогою політики нерозповсюдження ядерної зброї в цілому.

Як раніше писало видання Politico, Барак Обама проводить вкрай обережну політику щодо України, що веде до заморожування конфлікту на Донбасі та взагалі може подарувати Путіну перемогу в ньому.

У листопаді минулого року президент США Барак Обама підписав бюджет на 2016 рік, де передбачено виділення Україні $300 млн військової допомоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: