Експерт розповів, хто блокує закон про повернення коштів, украдених Януковичем

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Наразі складно собі уявити собі, як повернути вкрадені Януковичем гроші, але в цьому слід шукати приватний інтерес.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи те, що депутати не змогли домовитися щодо закону про повернення грошей Януковича.

«Цю ситуацію можна охарактеризувати за наступним прикладом. Держава наклала арешт на акції Всеукраїнського банку розвитку. Це було рік тому. Банк за оцінками коштував приблизно 300 млн доларів, це близько 10 млрд гривень. Але замість того, щоб продати цей банк, отримати гроші та направити їх до Держскарбниці, банк вирішили ліквідувати», – розповідає економіст.

Таким чином, як пояснив він, банк знищили, держава розрахувалася з вкладниками, а активи перейшли в приватні руки.

«У цьому і є відповідь на те, хто ж насправді в цьому зацікавлений і чому депутати не домовилися про цей закон», – констатував Савченко.

Приблизно так, як підкреслив експерт, відбуваються справи й щодо інших угод, тому в цій ситуації потрібно шукати приватний інтерес.

Яценюк блефує, говорячи про повернення грошей чиновників часів Януковича – експертПрем'єр-міністр України Арсеній Яценюк очікує на надходження до Державного бюджету 2016 року 40 млрд грн коштів від конфіскованих активів колишніх високопосадовців у той час, як Національне агентство з повернення активів, отриманих незаконним шляхом, фактично заблоковане.

Водночас політолог Гліб Канєвський вважає, що сам закон про спецконфіскацію не матиме такої сили, яку міг би мати.

«Можливо, цей законопроект наблизить українців до безвізового режиму, але навряд чи наблизить до вкраденого майна, яке вивезли Янукович і його прибічники. Ці закони вже викликали хвилю обурення у міжнародних експертів та громадськості, оскільки вони фактично були продавлені владою кулуарно й без урахування всіх напрацювань експертів», – розповідає політолог.

Відзначимо, як раніше повідомляв Арсеній Яценюк, ці кошти перебувають в «Ощадбанку», але судового рішення про їх конфіскацію немає ось уже 2 роки.

Додамо, що, за словами представників «НФ», до Держбюджету планують повернути 40 млрд грн, вкрадених Януковичем.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: