Виконання коаліційної угоди: експертний аналіз. Онлайн-трансляція

Читать на русском

Аналітики «Слова і Діла» спільно з провідними українськими експертами надали оцінку стану виконання коаліційної угоди відповідальними за конкретні напрями органами влади.

Зокрема, експерти обговорили положення коаліційної угоди та їхнє виконання, згрупувавши їх за галузевими групами реформ.

Виконання коаліційної угоди: результати та критерії оцінюванняUkrinformTV

Політолог, політичний аналітик, експерт ГО «Слово і Діло» Валентин Гладких взяв вступне слово й розповів про антикорупційну реформу. Він наголосив, що без реформи правоохоронних органів не можна уявити саму антикорупційну реформу, й у зв'язку з цим передав слово експерту, доктору юридичних наук Борису Малишеву, який дасть оцінку правоохоронній реформі.

Реформа системи органів правопорядку

Борис Малишев повідомив, що коаліційна угода в частині реформування органів правопорядку переважно стосується реформування МВС та перетворення міліції на поліцію. Він зазначив, що в цьому аспекті деякі пункти Угоди можна вважати виконаними. Хоча навіть у питанні реформування МВС є чимало положень, які не були реалізовані.

Як політики дотримуються коаліційної угоди? Правоохоронні органи«Слово і Діло» вирішило проаналізувати, що вдалося реформувати політикам у сфері правоохоронних органів.

За словами Малишева, попри перетворення міліції на поліцію, система обрання голови Національної поліції залишилася старою – міністр вносить кандидатуру. Також у рамках коаліційної угоди парламентська більшість зобов'язалася створити Державне бюро розслідувань, відповідний закон був ухвалений, але сама структура залишилася лише на папері. Загалом експерт поставив чинній владі оцінку 3 з 5 за реформу МВС.

Судова система

Адвокат Олександр Готін вважає, що впродовж багатьох років усі критикують судову систему, але ніхто ніяк не може розпочати реальних змін. Він зауважив, що ніхто з влади, а також представників бізнесу, не зацікавлений у реальних змінах судової системи. Експерт впевнений, що запропоновані владою зміни до судової системи будуть черговою «макулатурою». За словами адвоката, жодних реальних і змістовних реформ в Україні в частині судової реформи не буде.

Як політики виборчі закони змінювали. Аналіз виконання коаліційної угоди«Слово і Діло» продовжує аналізувати стан виконання коаліційної угоди, цього разу об’єктом уваги стала зміна виборчого законодавства, яке за більшістю пунктів, принаймні формально, виконане.

Конституційна реформа

Політичний експерт Олександр Солонтай розповів, як у рамках коаліційної угоди народні обранці заморозили процес зняття депутатської недоторканності, а також конституційних змін, тим самим не виконавши власні зобов'язання.

Реформа виборчого законодавства

Так, за словами оглядача «Слова і Діла» Олександра Радчука, реформу виборчого законодавства відповідно до коаліційної угоди можна вважати виконаною на 70%. «Наразі невиконаним та проваленим за всіма термінами залишається пункт про відмову від змішаної системи обрання до ВР та запровадження пропорційної системи виборів за відкритими списками. Проте це чи не найважливіший пункт у реформі виборчого законодавства. Залишається також відкритим питання, що саме нинішні партійні бонзи та партійне керівництво парламентських політсил розумітимуть під поняттям «відкритих списків». У Верховній Раді наразі зареєстровано 3 законопроекти, в яких йдеться про перехід до пропорційної системи, проте є різне розуміння процесу формування відкритих списків на виборах. Саме в цьому питанні й розгортатимуться найзапекліші дискусії в площині змін до виборчого законодавства», – вважає Радчук.

Як парламентарі дотримуються коаліційної угоди? Конституційна реформаНезважаючи на те, що в Україні тривають економічна, урядовий і парламентський кризи потуги в напрямку конституційної реформи тривають.

Реформа енергетики та енергонезалежності

Експерт з питань енергетики Валентин Землянський заявив, що звучить багато лозунгів та планів у цій сфері, але, на жаль, навіть за умов ухвалення базового закону подальша реалізація гальмується як за рахунок бездіяльності вищих державних органів, так і зіткнення інтересів великих ФПГ, які мають своє лоббі в уряді та парламенті. Він заявив, що ринок газу так і не запрацював, хоча закон був ухвалений давно.

Забезпечення громадян комунальними послугами та реформування ЖКГ

Експерт громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Тетяна Бойко повідомила про розпочату реформу ринку газу, а також запровадження деяких фінансових механізмів з підтримки енергоефективності. Зокрема, ухвалено закони про енергосервісні компанії, Державну програму підтримки енергоефективності, Національний план дій з енергоефективності та енергозбереження. Мінуси – не ухвалений закон про Нацрегулятора у сфері енергетики та комунальних послуг, який би забезпечив реальну незалежність цього органу.

Реформи охорони довкілля

Експерт і відомий громадський діяч Тетяна Тимочко розповіла, що в місті Українка збираються знести 4 гектари лісу, а землі давно розпродані забудовникам. На її переконання, в цій сфері влада не збирається нічого робити. Тимочко зазначила, що жодна реформа в цій галузі не була розпочата.

Реформа децентралізації

Представник Національної ради реформ і радник Адміністрації Президента України Олена Симоненко зазначила, що в реформи в частині децентралізації таки просуваються й мають позитивні результати. Об'єднані громади почали отримувати більше грошей. За її словами, дуже багато було зроблено в бюджетній децентралізації та об'єднанні громад.

Реформа інфраструктури

Менеджер групи реформування дорожньої галузі платформи «РПР» Андрій Мартенс вважає, що без будівництва та ремонту доріг про розвиток економіки, а точніше торгівлі, не може бути й мови. «Проблема з кадрами та абсолютно неякісна кадрова політика призводять до того, що з кожним новим главою «Укравтодору» ситуація стає все гіршою», – зазначив він.

За словами Мартенса, «Укравтодор» займається всіма функціями, є монополістом і бере участь у всіх «корупційних схемах». Він зазначив, що жоден пункт коаліційної угоди в цій сфері не виконаний.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: