Президент Естонії порівняв анексію Криму з можливістю захоплення Гельсінкі

Читать на русском
Ільвес не вірить у безнадійні випадки, якщо йдеться про відібрані у країн насильницьким шляхом території.
Президент Естонії Тоомас Хендрик Ільвес

Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес заявив, що світ не може повернутися до звичайного режиму існування, поки Крим анексований, навівши як приклад імовірність захоплення столиці Фінляндії.

Про це він розповів в Університеті Гельсінкі на лекції, яка була організована фондом Вяйно Таннера, пише агентство Delfi, повідомляє «Слово і Діло».

Учасники лекції торкнулися теми Криму, в зв'язку з чим фінське видання Uusi Suomi запитало у Ільвеса, чи згоден він із твердженням, що Крим є «безнадійним випадком», на що президент Естонії відповів наступне: «Я не вірю в безнадійні випадки. Важливо розуміти, що ми не можемо повернутися до звичайного ходу справ до тих пір, поки Крим анексований. Тому що якщо відбувається анексія Криму, і інші країни з цим згодні, то вони можуть анексувати і що-небудь ще. А що якщо наступним буде анексований Гельсінкі?».

Ільвес також додав, що не вірить у «безнадійні випадки», якщо йдеться про відібрані у країн насильницьким шляхом території. «У вісімдесятих роках деякі західні країни також вважали насильницьке приєднання країн Балтії до СРСР безнадійним випадком», – пояснив Ільвес.

Пізніше Uusi Suomi попросило Ільвеса уточнити, що він мав на увазі, коли згадав Гельсінкі в якості ймовірної мети російської агресії. На що в канцелярії президента Естонії відповіли: «Якщо відбувається анексія Криму, а інші країни з цим згодні, то вони (Росія – Ред.) можуть робити що завгодно». А Гельсінкі лише послужив прикладом, тому що лекція якраз проходила в цьому місті.

Експерт: війна з РФ триватиме навіть після завершення конфлікту на ДонбасіСпеціаліст поділився міркуваннями щодо рішення Європарламенту підтримати створення формату «Женева плюс» для повернення Криму.

Нагадаємо, що вираз «безнадійний випадок» був використаний щодо Криму міністром фінансів Фінляндії Олександром Стуббом у інтерв'ю американському виданню Foreign Policy. «Я вважаю, що Крим – безнадійний випадок, як би ми сильно не хотіли вірити в протилежне», – сказав тоді Стубб.

Нагадаємо, що в лютому 2015 року президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес виступив за надання Україні військової допомоги.

Як повідомлялося раніше, на цьому етапі окупації Криму об'єктивною інформацією про права дітей та жінок на цій території не володіє жодна установа виконавчої влади.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: