Електронне декларування: чи змогли чиновники «наступити» на власні інтереси? Експерти

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Якби депутати не підтримали цей законопроект, наслідки були б катастрофічними.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, аналізуючи інформацію про те, що Верховна Рада ухвалила закон про електронні декларації з поправками Президента України Петра Порошенка.

«Голосування було принциповим, і якби не проголосували, це мало б катастрофічні наслідки. По-перше, це пряма вимога ЄС. По-друге, законопроект був із поправками Президента. Відповідно, його фракція просто не могла не підтримати, а для решти дуже непопулярно було б, якби вони не проголосували. Крім того, громадська думка була сформована однозначно. Це не компромісний варіант між інтересами Європи та нашими чиновниками», – розповідає Андрій Дуда.

Юнкер очікує, що Рада ухвалить закон про e-декларування за стандартами ЄСЖан-Клод Юнкер сподівається, що український парламент ухвалить такий закон про електронне декларування, який діє і в ЄС.

Як пояснив політолог, зауваження Президента, подані при накладенні ним раніше вето на цей закон, є достатньо жорсткими, тому це важко назвати компромісом.

Водночас політолог Дмитро Кондратенко сумнівається, що депутати могли піти проти власних інтересів, і переконаний, що по-справжньому оцінювати ефективність цієї політики та об'єктивно робити якісь висновки можна буде лише за рік-півтора.

Нагадаємо, раніше глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський розкритикував ухвалений депутатами закон про електронне декларування. Він заявив, що очікує на таку версію закону, які відповідатиме вимогам ЄС.

Із подібними закликами до українських чиновників минулого тижня звернувся й президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: