Блокований Радою проект про конфіскацію майна завдасть державі збитків – експерти

Читать на русском
Законопроект про повернення державі коштів і майна, отриманих незаконним шляхом, порушує низку норм Конституції й зазіхає на права людини, вважають експерти з групи Левіафан.

Законопроект №4057 авторства народних депутатів Борислава Берези, Ірини Фріз та Сергія Пашинського, що передбачає внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України в частині повернення державі незаконно отриманих коштів і майна до вироку суду, так і не внесений до порядку денного Верховної Ради.

Між тим, аналізуючи проект закону, експерти групи «Левіафан» у своєму авторському матеріалі для «Слова і Діла» зазначають, що він порушує цілу низку норм Конституції, а рішення, ухвалені на його основі, можуть бути легко оскаржені в Європейському суді з прав людини.

«Тобто особу ще до засудження можуть позбавити коштів та майна. Також проектом допускається направлення в дохід держави грошових коштів, цінного майна навіть не підозрюваних у вчиненні злочину, а третіх осіб, яким, на думку слідства, були передані ці кошти особами, що підозрюються у вчиненні злочину... Автори забули про принципи презумпції невинуватості, непорушності приватної власності, законності», – зазначають у «Левіафані».

Влада України не готова до системних змін – NewsweekНинішня центральна влада в Україні не змогла визнати найважливіші вимоги Євромайдану – принцип диктату закону та системні зміни в сфері управління країною.

На думку фахівців, замість шаленого потоку конфіскованих коштів автори закону можуть спровокувати низку позовів проти України в Європейському суді з прав людини, які майже напевно будуть не на користь нашої держави.

«Зі 100-відсотковою гарантією можна сказати, що в разі ухвалення закону отримають купу позовів проти України до Європейського суду з прав людини у зв’язку з порушенням національними судами та слідчими органами права на справедливий суд та права на приватну власність. З власного досвіду стверджуємо, що вірогідність виграшу за такими позовами – також 100%», – додають експерти. Втім, на їхню думку, завчасно хвилюватися не варто, адже, скоріш за все, депутати не дадуть цьому законопроекту пройти через сесійну залу.

Нагадаємо, раніше подібний законопроект пропонувала народний депутат від «НФ» Тетяна Чорновол.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: