Росія виводить війська із Сирії, проте залишає функціонувати військові бази

Читать на русском
Російська Федерація починає виведення своїх військ із Сирії, проте залишить функціонувати кілька військових баз, а також контингент.

Президент Росії Володимир Путін доручив міністру оборони Сергію Шойгу із сьогоднішнього дня, 15 березня, почати виведення військ із Сирії.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Кремля.

«Вважаю, що завдання, поставлені перед Міністерством оборони, в цілому виконані. Тому наказую від завтра почати виведення основної частини нашого військового угруповання із Сирійської Арабської Республіки», – заявив Путін.

За його словами, це рішення має стимулювати політичне рішення конфлікту в Сирії, а також дати всім сторонам «хороший сигнал». Путін сподівається, що таке рішення прискорить мирні переговори.

Мирні переговори в Сирії під загрозою зривуПредставникам Франції та США не подобається, що сирійська влада відмовляється виносити на переговори питання виборів президента країни.

«Прошу Міністерство закордонних справ інтенсифікувати участь Російської Федерації в організації мирного процесу щодо рішення сирійської проблеми», – сказав президент РФ.

Після таких заяв Путін мав телефонну розмову з президентом США Бараком Обамою. Білий дім зазначив, що Обама позитивно оцінив рішення Росії про виведення військ, а також підкреслив зниження рівня насильства в Сирії з початку перемир'я.

Водночас президент США заявив Путіну, що продовження наступу силами сирійського режиму підриває як виконання умов припинення бойових дій під егідою ООН, так і процес політичного врегулювання.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив про те, що Путін заздалегідь узгодив це рішення з лідером Сирії Башаром Асадом. «Все сказане президентом було доведено до відома наших сирійських колег і погоджено з президентом Асадом», – заявив він.

Посланець ООН застерігає всі сторони від загострення конфлікту в СиріїСпеціальний посланець ООН з питань Сирії Стеффан де Містура заявив, що альтернативи мирним переговорам щодо врегулювання конфлікту в Сирії немає.

За його словами, під час цієї розмови Путін не обговорював із президентом Сирії його подальшу долю на цій посаді. Своєю чергою, голова Ради із зовнішньої та оборонної політики Федір Лук'янов зазначив, що політика Кремля та Дамаска стали розходитися в розв'язанні конфлікту. Як він стверджує, Асад наполягав на війні до «переможного кінця».

«Це сигнал Дамаску, що Росія не збирається робити за нього всю роботу», – сказав Лук'янов.

Щоправда, Росія не збирається повністю виводити свій військовий контингент із Сирії. Як заявив глава російського оборонного відомства, їхні військові бази в сирійських Хмейміме й Тартусі залишаються функціонувати в колишньому режимі, а також повинні бути захищені «із суходолу, з моря і з повітря». Крім того, РФ збереже пункт постачання кораблів у Латакії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: