Цей парламент не дасть уряду Яресько працювати – Financial Times

Читать на русском
У разі призначення Наталії Яресько прем'єр-міністром України та формування нею власного уряду, вона зіткнеться з протидією Ради.
Наталя ЯреськоФото: "Українське фото"

Наталія Яресько є найбільш імовірним претендентом на крісло голови Кабміну, однак олігархічне крило Верховної Ради буде перешкоджати роботі «уряду технократів», до формування якого вона прагне.

Про це у своїй статті «Український проект прозахідних реформ висить на волосині» в газеті Financial Times пишуть журналісти Ніл Баклі та Роман Олеарчик, передає «Слово і Діло».

Оглядачі відзначають, що після заяви про відставку міністра економічного розвитку Айвараса Абромавичуса в країні почалася політична криза, яка в підсумку може призвести до повернення під вплив Кремля.

«Можливо, на карті стоїть майбутнє українського проекту прозахідних реформ. Рішення найближчих днів визначать, чи продовжить колишня радянська республіка рух до інтеграції з ЄС і більш прозорого, демократичного державного управління. Або ж, як після «Помаранчевої революції» 2004 року, вона скотиться до «кумівського» авторитаризму, типового для більшості пострадянських держав, і повернеться під вплив Москви», – розмірковують автори статті.

На їхню думку, шанси на призначення нового прем'єр-міністра в особі Наталії Яресько – дуже високі, але от чи зможе вона забезпечити собі підтримку в парламенті – питання риторичне.

На посаді прем'єра Яресько може зайняти жорстку антисоціальну позицію – експертПолітолог проаналізував ймовірність призначення Наталії Яресько на посаду прем'єр-міністра.

«Багато хто в Києві задається питанням, чи зможуть вона й аполітичний Кабмін, якими б вони не були кваліфікованими, діяти ефективно у водах української політики, що кишать акулами», – пишуть оглядачі, й у якості підтвердження наводять слова народного депутата Вікторії Войціцької: «Технократичний уряд? Добре, чудова ідея. Але як вони зможуть забезпечити собі достатню підтримку в парламенті?»

Також журналісти не виключають доцільності проведення в Україні позачергових парламентських виборів. «В Україні відбулася революція, але не революційні зміни», – наводять вони в статті вислів Міхеіла Саакашвілі, чиє прагнення до перевиборів, втім, багато хто розглядає як спробу побудувати подальшу політичну кар'єру в Україні.

Нагадаємо, сьогодні один із двох кандидатів, названих президентською адміністрацією в якості претендентів на посаду прем'єр-міністра – Андрій Садовий – заявив про свою неготовність очолити уряд. Таким чином, єдиним із запропонованих Порошенком кандидатом наразі є Наталя Яресько.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: