Про який сценарій зміни прем'єра та ротацій у Кабміні могли домовитися на Банковій? Експерт

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Судячи з риторики самого Яценюка, немає підстав для того, щоб говорити про готовність прем'єра піти добровільно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Мокан, аналізуючи заяву нардепа Андрія Лозового про те, що Арсеній Яценюк може піти добровільно, новим прем'єром стане Володимир Гройсман, а спікером – голова фракції «НФ» Максим Бурбак.

«Потенційно є дві найбільш прийнятні кандидатури – Яресько та Гройсман. У кожного з них є сильні сторони. Для Яресько це підтримка Заходу, міжнародних фінансових інституцій, інвестиційна привабливість технократичного уряду та рівновіддаленість від олігархічних кіл впливу. Але під неї буде складніше набрати 226 голосів та сформувати нову коаліцію», – розмірковує Мокан.

Альтернативою, як підкреслив політолог, може бути Гройсман, який на сьогодні справді користується більшою підтримкою в стінах парламенту.

«Але щодо нього є зауваження Заходу, оскільки вони вбачають партійний та фінансово-бізнесовий вплив на кандидатуру Гройсмана», – зауважив він.

Як пояснив експерт, якщо припустити, що на Банковій домовилися про такий сценарій, що Яценюк добровільно йде, то однозначно представнику «НФ» запропонують посаду спікера для того, щоб обмін був більш-менш рівноцінним.

Кандидати у прем'єри та їхня відповідальність: Яресько, Гройсман та СаакашвіліЗа чутками, вже найближчим часом Арсеній Яценюк може залишити посаду глави уряду. «Слово і Діло» аналізує найбільш імовірних претендентів на посаду прем'єра.

«Відповідно, мають зберегти певних представників Яценюка на посадах міністрів. На першому місці – силовий блок Авакова. Оскільки Яценюк не є нардепом і після своєї відставки не зможе бути в парламенті, то найбільш імовірною кандидатурою на посаду спікера є Бурбак», – вважає Мокан.

Однак, як уточнив політолог, зважаючи на меседжі Яценюка, немає підстав вважати, що він готовий піти сам.

«Зараз зміни у ВР та ротації в Кабміні залежать виключно від політичного рішення Яценюка», – проаналізував ситуацію Василь Мокан.

Додамо, що проаналізуваши всі обіцянки можливих претендентів на посаду прем'єра – Наталії Яресько, Міхеіла Саакашвілі та Володимира Гройсмана – «Слово і Діло» зафіксувало, що глава Мінфіну серед представлених персон є найбільш відповідальною. На її рахунку лише дві провалені обіцянки з 30 зафіксованих.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: