Чи стануть дешевшими товари та курорти Туреччини? Експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

ЗВТ з Туреччиною – це позитивний крок, але сподіватися, що після цього миттєво знизяться ціни, не варто.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що Україна та Туреччина мають намір підписати угоду про ЗВТ до кінця року.

«Туреччина останні кілька років є другим за обсягом торговельним партнером для нас після РФ, але з точки зору експорту. Щодо товарообігу, то для імпорту ключову роль відіграють промислові товари, легка промисловість. Для експорту – метали, продукція харчової промисловості», – розповів Жолудь.

Як пояснив аналітик, значних обмежень на товари ми не мали. Відповідно, якщо буде ЗВТ, скасовуються всі обмеження, тобто якщо було 2-3% мита на товари, то в такому еквіваленті знизиться кінцева ціна для споживача.

Туреччина готова до ЗВТ з Україною – прем'єр ДавутоглуПрем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявив про готовність до запровадження зони вільної торгівлі з Україною.

«Але не варто забувати про можливу зміну націнки всередині країни», – підкреслив експерт.

Щодо туристичної сфери, то, як пояснив економіст, на туристичні послуги зазвичай не діють митні обмеження, що є між країнами.

«Відповідно, навряд чи буде зменшення цін для курортів Туреччини через ЗВТ. Україна має ЗВТ з ЄС, але ціни на туристичні поїздки до країн Євросоюзу не змінилися», – проаналізував ситуацію Олександр Жолудь.

Своєю чергою, Президент України Петро Порошенко заявив, що турецькі курорти стануть для українців дешевшими.

Як повідомлялося, до 2020 року країни планують довести товарообіг до 20 млрд дол.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: