Прокурорів ховають від люстрації, переводячи до інших районів – Козаченко

Читать на русском
У Мін'юсті повідомляють про намагання обійти закон про очищення переведенням прокурорів до інших прокуратур.
Тетяна Козаченко

Директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко заявила, що українські прокурори намагаються уникнути люстрації всілякими методами, в тому числі переведенням.

Про це вона сказала під час засідання антикорупційного комітету Верховної Ради, повідомляє «Слово і Діло».

«1,5% прокурорів підлягають люстрації, лише 401 особа. Але деякі й досі працюють виконувачами обов'язків прокурора Києва. За рішенням суду», – пояснила Козаченко.

За її словами, інших прокурорів ховають від перевірок переведеннями до інших районів або наданням статусу учасника бойових дій. Козаченко також повідомила, що даних про люстрацію в Службі безпеки України майже немає. Водночас у Міністерстві внутрішніх справ лише 300 осіб підлягають закону про очищення.

Як проходить очищення влади в Україні? Чотири етапи люстраціїСистема народного контролю «Слово і Діло» вирішила показати, які етапи люстрації діють в Україні та на яких законах вона ґрунтується.

«У Державній фіскальній службі 700 осіб підлягають люстрації. Водночас 42% центрального апарату підлягають люстрації, але працюють», – додала вона.

Крім того, директор департаменту розповіла, що троє суддів відновлюють на посадах люстрованих осіб. «Суди дають індульгенції посадовцям, навіть до люстраційної перевірки. Посада передається у власність?», – зазначила Козаченко.

Козаченко повідомила про подання заяв до Вищого адміністративного суду 22 люстрованими суддями, 8 з яких суд уже відновив через нібито термін давності позову.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: