Обираючи нового прем'єра, влада буде підлаштовуватися під Захід і олігархів – експерт

Читать на русском
Експерт переконаний, що напередодні великої приватизації новий прем'єр повинен влаштувати українських олігархів, які контролюють парламент. Крім того, кандидатура повинна бути узгоджена з Заходом.

Варіант відставки Яценюка розглядається, хоча на сьогодні це не самий реалістичний сценарій.

Таку думку висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, передає «Слово і Діло».

На його погляд, вирішуючи завдання призначення нового прем'єр-міністра, і президент, і західні партнери переслідують декілька цілей.

«По-перше, зберегти «Народний фронт» в коаліції, тому що відставка Арсенія Яценюка вимагає якоїсь адекватної компенсації для цієї політичної сили, підконтрольної нинішньому прем'єру - для того, щоб ця партія залишилася в коаліції», - розповідає експерт.

Друге завдання, на думку політолога, - догодити західним партнерам.

Як пояснює Бортник, необхідно переконати їх в тому, що відставка Яценюка і призначення нового прем'єра не стане фактором, для ослаблення їх впливу на Україну.

Яценюк вичерпав усі можливості, щоб утримати прем'єрство – експертПолітолог проаналізував інформацію про те, що вже наступного тижня на позачерговому засіданні 9 чи 10 березня Яценюк може добровільно піти у відставку, а на його місце призначать Наталію Яресько.

Крім того, догоджати потрібно буде олігархам, у яких величезні інтереси, особливо напередодні приватизації.

«Вони в значній мірі контролюють парламент, який буде голосувати і за призначення, і за відставку прем'єра», - констатував він.

«І четверте завдання - задовольнити амбіції інших політичних лідерів, які є в парламенті - зокрема, Юлії Тимошенко, Андрія Садового, може когось ще», - проаналізував ситуацію політолог Руслан Бортник.

Як відомо, за деякими даними, замість Яценюка на посаду прем'єр-міністра розглядають кандидатури міністра фінансів України Наталії Яресько та спікера ВР Володимира Гройсмана.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: