Юнкер чітко дав зрозуміти, що Європа нас не чекає – експерт

Читать на русском
Михайло Павлівполітичний експерт

Вже більше 15 років діє кампанія «Україна-ЄС», але Європа нас не чекає.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Павлів, аналізуючи заяву президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, який вважає, що Україна не вступить до ЄС у найближчі 20-25 років.

«З одного боку, заява була пов'язана з побоюваннями громадян, які голосуватимуть на референдумі в Нідерландах. Щоб громадяни Нідерландів не думали, що голосуючи за Угоду ЄС з Україною, вони запускають Україну до Євросоюзу, була зроблена така заява», – аргументував політолог.

З іншого боку, на його думку, Юнкер абсолютно чітко дав зрозуміти, яким є реальне ставлення до наших перспектив потрапляння до ЄС.

«Перспективи немає жодної. Україна ніколи не буде членом ЄС. Більше того, ЄС в тому вигляді, в якому ми зараз звикли його сприймати, припинить своє існування також набагато раніше, ніж Україна гіпотетично мала б якісь передумови бути туди прийнятою. Жодного ЄС через 10 років не буде. Будуть якісь нові форми кооперації й, можливо, колись вони стануть доступними для України», – міркує Михайло Павлів.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що в 2016 році українці отримають право безвізових подорожей до ЄССказано 20 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Європа нас не чекає. Двері зачинені на замок. Все, що нам залишається, – це займатися не євроінтеграцією, а европеїзацією. Це дві ідеологічно різні парадигми», – підкреслив політолог.

Як зазначив експерт, кампанію «Україна-ЄС» розпочав ще Кучма й уже більше 15 років нас дражнять цією «жуйкою», якимось міфологічним уявленням про ЄС.

Відзначимо, українська влада наполягає на тому, що Україна отримає безвізовий режим уже найближчим часом. Так, спікер ВР Володимир Гройсман та Президент України Петро Порошенко запевняли, що залишилося лише два кроки для того, щоб у 2016 році українці їздили в Європу без віз.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: