Реванш «регіоналів»: чи стане «БПП» створювати коаліцію з «Опоблоком»? Експерт

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

«Опоблок» зараз робить усе для того, щоб підвищувати свої рейтинги, й робить це досить успішно.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт Сергій Биков, аналізуючи заяву представника «Опозиційного блоку» Вадима Рабіновича, який написав листа Президенту та спікеру ВР з пропозицією створити широку коаліцію.

«Рабінович як емоційна людина спершу говорить, але не завжди робить акцент на політичних акцентах «Опоблоку». З іншого боку, цю заяву можна трактувати як те, що «Опоблок» готовий формувати коаліцію з «БПП» і «НФ». Але малоймовірно, що президентська фракція піде на це», – розповідає експерт.

Тим більше, на його думку, дуже дивно виглядатиме, якщо в парламентській коаліції буде сила з назвою «Опозиційний блок».

«Якщо «БПП» все ж таки пристане на формування широкої коаліції з «Опоблоком», то втратить іще більше електорату, ніж втрачає зараз», – констатував Сергій Биков.

«Опоблок» демонструватиме співпрацю з «БПП», чим і доб'є коаліцію – експертПоліттехнолог поділився міркуваннями щодо заяви Юрія Луценка про те, що «БПП» готовий до виборів нової ВР і навіть президента.

За його словами, згідно Конституції України, коаліцію можуть формувати лише фракції. Відповідно, позафракційні депутати не зможуть бути її учасниками. Їм потрібно буде увійти до «БПП» або «НФ».

Але, скоріш за все, формування й такої коаліції не вдасться, і навіть якщо фракції «БПП» та «НФ» поповняться цими депутатами, то набагато більша кількість депутатів залишить лави фракцій.

«Коаліція втратить свою спроможність. Так чи інакше, слід очікувати позачергових парламентських виборів», – резюмував експерт.

Відзначимо, що фракція «Народного фронту» вже заявила, що обурена пропозицією «Опоблоку» та вважає, що колишні «регіонали» планують своє повернення завдяки таким заявам.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: