Суд роз’яснив, як поділять повноваження прокуратура й ДБР

Читать на русском
Прокуратура продовжуватиме розслідування кримінальних і цивільних справ до моменту, коли Державне бюро розслідувань зможе почати досудові слідства.

Прокуратура продовжуватиме вести справи, підслідні Державному бюро розслідувань, аж до моменту, коли ДБР зможе почати щодо них досудові провадження.

Про це йдеться в роз’ясненні Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, пише «Слово і Діло».

В суді уточнили, що, згідно п. 2 р. 4 закону «Про державне бюро розслідувань» та абз. 2 п. 1 «Перехідних положень» Кримінально-процесуального кодексу України, передача матеріалів відбувається у тримісячний термін після початку здійснення Державним бюро розслідувань функції досудового розслідування.

«Тобто початок дії положень частини 4 статті 216 КПК України пов’язаний не з моментом набуття чинності закону, який регулюватиме діяльність Державного бюро розслідувань України як державної установи, а з моментом початку здійснення останнім функцій органу досудового розслідування», – роз’яснили у Вищому спеціалізованому суді.

До того часу повноваження досудового розслідування будуть здійснювати слідчі органів прокуратури.

Нагадаємо, раніше громадськість висловлювала побоювання, що через те, що закон про ДБР набув чинності з 1 березня 2016 року, прокуратура може втратити право вести низку кримінальних і цивільних проваджень. Серед них, зокрема, справи, що стосуються розгону й розстрілу Євромайдану, а також розслідування проти колишніх українських високопосадовців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: