Кількість постраждалих на Донбасі перевищила 30 тисяч – ООН

Читать на русском
Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим також гнітюча. В Криму спостерігаються масові переслідування та арешти кримських татар.
Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн

Загальна оцінка постраждалих на території Донбасу з початку конфлікту складає близько 30 тис. осіб, серед яких не менше 9 160 убитих і 21 тис. поранених.

Про це йдеться в доповіді ООН, повідомляє «Слово і Діло».

«У період з 16 листопада 2015 року до 15 лютого 2016 року 78 цивільних осіб стали жертвами конфлікту на сході України, довівши загальну оцінку постраждалих з початку конфлікту до більш ніж 30 тис. осіб, включаючи як мінімум 9 160 убитих і 21 тис. поранених (мирні громадяни, українські військові та члени збройних угруповань)», – йдеться в доповіді.

Зниження частоти обстрілів на Донбасі не позбавляє жителів на лінії зіткнення почуття пригноблення. «Існує страшне відчуття фізичної, політичної, соціальної та економічної ізоляції та закинутості серед величезного числа людей – понад три мільйони загалом – що б'ються за виживання в зоні конфлікту», – каже верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн.

Місія Ради Європи з прав люди зустрілася з проукраїнськими активістами в КримуСпецпредставник Генсека Ради Європи з прав людини в Криму Жерар Штудманн провів зустріч з проукраїнськими активістами на півострові.

За його словами, особливо вразливими є жителі територій, контрольованих збройними угрупованнями. Люди на окупованих територіях живуть в умовах відсутності законності та правопорядку, в атмосфері постійних повідомлень про незаконні затримання, тортури, без зв'язку із зовнішнім світом та доступу до правового захисту.

Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим також плачевна. У доповіді ООН ідеться про масові переслідування кримських татар, які беруть участь у демонстраціях. Кримських татар з активною позицією арештовують за членство в «терористичних» організаціях.

Вкрай тривожним кроком виявилося питання про Меджліс – органі самоврядування кримських татар. Як відомо, 15 лютого «прокурор» Криму Наталія Поклонська 15 лютого подала до «Верховного суду Криму» позовну заяву з проханням визнати Меджліс екстремістською організацією та заборонити його діяльність.

Як повідомлялося раніше, 23 січня в Україні розпочала роботу оціночна місія Організації Об'єднаних Націй зі стабілізації ситуації на Донбасі.   Водночас ватажки донецьких сепаратистів вкрай негативно відреагували на ідею представника України в ООН про початок переговорів щодо введення на Донбас миротворчого контингенту ООН.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: