Конгрес США вимагає створити трибунал проти влади Сирії, Ірану та РФ

Читать на русском
Палата представників Конгресу США просить Обаму ініціювати трибунал щодо Асада та його союзників, а Держдеп – визнати дії ІД геноцидом.

Комітет Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки звернувся до президента Барака Обами з вимогою вжити рішучіших заходів щодо Башара Асада, влади Ірану та Росії, а також терористичного угрупування «Ісламська держава».

Про це з посиланням на «Голос Америки» повідомляє «Слово і Діло».

Перша резолюція Палати представників стосується безпосередньо президента Сирії Башара Асада, а також Росії та Ірану. «...Абсолютна більшість мирних жителів, які стали жертвами сирійського конфлікту, були вбиті урядом Сирії та його союзниками, а саме – Російською Федерацією, Ісламською Республікою Іран і посібниками Ірану, з числа терористичних організацій – таких, як Хезболла», – стверджують конгресмени.

В документі йдеться про те, що уряд Сирії «широко використовує тортури та зґвалтування, використовує голод як засіб ведення війни й здійснює масові вбивства мирних жителів, в тому числі використовуючи хімічну зброю, касетні та бочкові бомби». В якості запобіжного заходу члени Палати представників пропонують використати міжнародний трибунал, який, на їхню думку, успішно спрацював у випадку з Югославією та Сьєрра-Леоне. Виступити на підтримку створення в ООН міжнародного трибуналу щодо урядів Сирії, Ірану та Росії конгресмени просять президента Обаму.

Російські авіаудари по Сирії призвели до загибелі 400 людей в лютомуБомбардування російською авіацією сирійських міст в лютому 2016 року забрали життя щонайменше 390 мирних жителів, включаючи 53 жінок і 103 дітей.

Росія не тільки допомагає Асаду, а й «сама порушує міжнародне право, навмисно піддаючи бомбардуванням цивільні об'єкти, такі як пекарні, лікарні, ринки та школи», – наполягають у Конгресі.

Друга резолюція стосується звірств, скоєних «Ісламською державою». Дії ІД у Конгресі кваліфікують як геноцид, визнати який конгресмени просять Держдеп США. Джон Керрі вже заявив, що Держдепартамент вивчить злочини «Ісламської держави», щоб визначити, чи підпадають вони під визначення геноциду.

Додамо, як повідомив голова Комітету Палати представників з іноземних справ республіканець Ед Ройс, з початку війни в Сирії загинуло близько 425 тис. місцевих жителів, ще близько 4 млн – стали біженцями.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: