Верифікація соцвиплат: хто залишиться без допомоги держави?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Лише через 2 роки в уряді таки вирішили перевірити відповідність отримання соціальної допомоги деякими категоріями громадян. Розпочали із внутрішніх переселенців – пенсіонерів та громадян, яким держава надає адресну щомісячну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Процес так званої «верифікації пільг» запустили ще у 2015 році, втім, саме цього року Кабмін планує отримати більш значний ефект від перегляду пільг так званим соціально незахищеним верствам населення. За допомогою уряд звернувся до СБУ. І не даремно: адже корупційний ефект від неправомірного отримання соціальної допомоги від держави вимірюється десятками мільярдів гривень. Крім того, значна частина цих коштів «працює» на нині окупованій частині Донбасу, сприяючи сепаратистам, діяльність яких є прямою загрозою національній безпеці України. Тож процес, розпочатий нині Мінсоцполітики та Мінфіном, однозначно можна сприймати як позитивний фактор змін у суспільстві. Єдине питання: чому так довго до цього йшли?

Мовою цифр

Частина соцвиплат переселенцям йшла на підтримку проросійських бойовиків – СБУСБУ заявляє про безпідставне отримання чиновниками коштів із Державного бюджету, направлених на соціальні виплати внутрішньо переміщеним особам.

Спочатку в Кабміні вирішили розпочати боротьбу із виплатами так званим «мертвим душам» серед переселенців. За даними Мінсоцполітики, щорічний обсяг різноманітних соціальних виплат у цій сфері складає приблизно 30 мільярдів гривень. В уряді визнали, що операційно провести тотальну перереєстрацію всіх тимчасових переселенців не в змозі, адже їхня кількість становить 1,7 млн громадян. Однак завдяки співпраці з СБУ в Мінсоцполітики сподіваються виявити низку шахрайських схем, що дозволить припинити виплачувати державну допомогу за підробленими документами чи особам, яких не існує.

Наприклад, у 2015 році було припинено виплату пенсій 22 тисячам вимушених переселенців у зв’язку із їхньою смертю. Втім, за словами міністра соціальної політики Павла Розенка, ця цифра може бути втричі більшою, адже реальний рівень смертності значно вищий, а перевірити ці дані силами лише міністерських чиновників неможливо. «Якщо взяти демографічну ситуацію, попередній рівень смертності в Донецькій і Луганській областях, таких призупинень, таких смертей мало бути як мінімум 70-80 тис., а ми маємо лише 20. Це означає: мінімум 60 тис. осіб, про яких ми не маємо інформації про смерть в Україні, які не зареєстровані, але ці кошти продовжують виплачуватися... Таким чином кошти з Держбюджету продовжують вимиватися», – розповідає Павло Розенко.

Програма верифікації: чи вдасться відсіяти фейкових переселенців? ЕкспертЕксперт проаналізував заяву міністра фінансів України про те, що уряд розпочне верифікації соціальних виплат.

Експерти зауважують, що розкрити схеми буде не легко, адже перевірити дані щодо смертності на непідконтрольних окупованих територіях украй важко. Цим можуть користуватися як сепаратисти, так і нечисті на руку чиновники в органах державної влади. Особливо це стосується прифронтових областей. Також подібними «сірими» схемами для отримання неправомірної соціальної допомоги від держави користуються й прості шахраї. Вони різними методами здобувають документи громадян країни, які не проживають на контрольованій території України, після чого як тимчасові переселенці отримують соцдопомогу.

Зокрема, навіть випадкові перевірки, здійснені СБУ в прифронтових регіонах, вже виявили 24 випадки, коли оформлення соціальних виплат здійснювалося особами без присутності тимчасово переміщених осіб. Часто за такою схемою оформлялися громадяни, які нібито постійно проживають на тимчасово окупованих територіях, навіть померлі та зниклі безвісти.

Втім, в уряді та органах державної влади на місцях запевняють: перевірка даних не означатиме автоматичної невиплати соціальної допомоги всім переселенцям, а лише спрямована на виявлення корупційних схем. Загалом ідеться про перевірку близько 350 тисяч довідок про статус внутрішніх переселенців. Наприклад, на Харківщині у 2015 році в такий спосіб було припинено соціальні виплати для 88 тисяч переселенців з-поміж загальної кількості у 211 тисяч. На Донеччині скасували близько 250 тисяч довідок через підозри у фіктивності. В Дніпропетровській області, за даними СБУ, лише кожен 10-й громадянин спромігся підтвердити свій статус.

«Головне питання полягає в переселенцях, тому що там дуже велика кількість зловживань. Причина в тому, що нечітко були визначені критерії, умови отримання соцвиплат, що й призвело до зловживань. І найгірше те, що в цьому була певна зацікавленість осіб, які безпосередньо займалися цими аспектами, щоб використати це на свою користь. Можна було розробити рекомендації та порядок, щоб відсіяти шахраїв, але цього не було зроблено», – розповідає економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський.

Йдеться передусім про верифікацію даних тих осіб, які не можуть підтвердити свій статус. Якщо простіше – не проживають за місцем реєстрації, або не повідомили органи соціальної допомоги про зміну фактичної адреси проживання, і не переоформили свої документи.

Розенко розповів, навіщо Кабмін проводить верифікацію соцвиплатМіністерство соціальної політики сподівається, що верифікація соцвиплат виключить можливість заволодіння шахраями державних коштів.

«З метою забезпечення контролю в системі обліку внутрішньо переміщених осіб та здійснення соціальних виплат, відповідно до інформації, отриманої з правоохоронних органів, відповідній категорії громадян були призупинені виплати соціальних державних допомог. Соціальні виплати громадянам, щодо яких отримана інформація, призупинені до надходження відповідних відомостей від органів Державної міграційної служби, або підтвердження особою факту проживання за місцем проведення виплат», - пояснюють логіку проведення перевірок в Департаменті соцзахисту Донецької ВЦА.

Загалом, зважаючи на масштаби проблеми, поки що йдеться про припинення виплат через сумнівність наданих даних всього для 150 тисяч внутрішніх переселенців. Посилення контролю цілком закономірне явище в умовах обмежених можливостей українського Бюджету. Адже слід врахувати, що на соціальні потреби у 2016 році передбачено більше 365 млрд грн, тож належний контроль за їх використанням не завадить.

В пошуках соціальної справедливості?

Експерти наголошують: подібні дії Кабміну дещо запізнілі. Надавати статус переміщеним особам потрібно було б ретельніше, а для цього потрібно було створити окремий міжвідомчий підрозділ. Не секрет, що багато українських громадян, що не проживають на підконтрольних територіях, використовують статус внутрішніх переселенців для отримання додаткових соцвиплат, після чого повертаються до окупованого Донбасу. Цим активно користуються бойовики та шахраї. В СБУ вже звітують про те, що верифікації соцвиплат збільшили кількість перетинів лінії зіткнення на 40%: таким чином громадяни прагнуть створити ілюзію для органів державної влади щодо їхнього постійного місця проживання саме на підконтрольній території.

Яресько розповіла, кому скасують соцвиплатиУряд України отримав можливість приступити до верифікації соціальних виплат після ухвалення відповідних законів.

Після переселенців цілком логічно перевірку всіх соціальних виплат планують здійснити у Мінфіні. Наталія Яресько вже повідомила, що до 1 липня відомство планує здійснити перший етап системної комплексної верифікації отримувачів різноманітних соціальних виплат. Ідея благородна – боротьба із шахрайством та визначення тих осіб, які справді потребують допомоги держави. Цікаво, що для виявлення порушень у сфері отримання соціальної допомоги можуть бути використані нові методи – зокрема, запити отримуватимуть і банківські установи.

Про порушення банківської таємниці не йдеться, однак громадян, які отримують соціальну допомогу, ретельніше перевірятимуть на предмет їхніх витрат. В результаті таких дій Мінфін планує зберегти від нецільових виплат близько 5-10 млрд грн державних коштів. Однак суми можуть бути й більшими. «В деяких країнах за результатами верифікації нецільовими виявлялися до 30% виплат», – повідомила міністр фінансів.

Цілком очевидно, що Кабмін готується ретельніше затягнути паски, адже економіка країни досі перебуває у крутому піке й приводів для оптимізму замало. Натомість система соціальної допомоги є ще однією сферою, в якій існують масштабні корупційні ризики: окрім виплат «мертвим душам», маніпуляцій із допомогою внутрішнім переселенцям, є ще й низка категорій населення, де варто провести ретельну перевірку. Це й отримання субсидій, і пільги «чорнобильцям», і виплати спеціальних пенсій колишнім високопосадовцям. Чи вдасться Кабміну подолати корупцію у даній сфері залежатиме від комплексу заходів. При цьому саме зараз найвдаліший для цього час: найпопулярнішим запитом у суспільстві є боротьба з корупцією в усіх її проявах. Крім того, нинішній уряд вже увібрав достатню кількість негативних настроїв, що дозволяє більш рішуче вдаватися до непопулярних кроків.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: