Програма верифікації: чи вдасться відсіяти фейкових переселенців? Експерт

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Верифікація не передбачає, що Мінфін припинить соцвиплати. Це має робити лише Мінсоцполітики.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський, аналізуючи заяву міністра фінансів України Наталії Яресько про те, що уряд розпочне верифікацію соціальних виплат.

«Головне питання полягає в переселенцях, тому що там дуже велика кількість зловживань. Причина в тому, що нечітко були визначені критерії, умови отримання соцвиплат, що й призвело до зловживань. І найгірше те, що в цьому була певна зацікавленість осіб, які безпосередньо займалися цими аспектами, щоб використати це на свою користь. Можна було розробити рекомендації та порядок, щоб відсіяти шахраїв, але цього не було зроблено», – розповідає Несходовський.

Як відзначив експерт, активність, яка була останнім часом в Мінсоцполітики та СБУ, появу списків, до яких потрапили майже 80 тисяч переселенців, щодо яких була перевірка, спровокувало те, що до самих цих списків є багато запитань.

«Мінфін не відкрив значну купу зловживань через ризики звинувачень в тому, що кошти Держбюджету використовуються більш ніж неефективно. Це злочин», – наголосив він.

Тому, як підкреслив експерт, зараз ці схеми спробують прикрити такою перевіркою.

«Є переселенці, яким заборонено виїжджати, а вони, отримавши відповідну картку, перебувають у Росії. По базі це відразу буде видно. Хто отримувач? Як оформили? Чи має підстави ця людина отримувати виплати? Тому це вкрай потрібна перевірка», – резюмував Ілья Несходовський.

Додамо, що нещодавно міністр соціальної політики України Павло Розенко заявив, що програми для переселенців у 2016 році не скорочуватимуть. Раніше міністр пообіцяв, що після відновлення дії українського законодавства на Донбасі, буде відновлено й соцвиплати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: