Чергові папірці, підписані в Мінську, неспівмірні з реальністю Донбасу – експерт

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Окуповані території можуть бути інтегровані, лише коли РФ буде повергнута в результаті гібридної війни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валерій Димов, аналізуючи інформацію про те, що учасники підгрупи з безпеки Тристоронньої контактної групи близькі до компромісу.

«Мінський процес себе вичерпав. Ультиматуми, які звучать від нелегітимних, але озброєних бойовиків, за якими стоять 40 тисяч кадрових військових РФ, не можуть бути виконані», – наголосив політолог.

Продовжуючи, експерт зазначив, що сьогодні дуже мало формальних процесів і заяв, наприклад, щодо участі українських ЗМІ, доступу політпартій до виборів. Головне питання: що робитимуть люди в комісіях від політичних партій, журналісти, які даватимуть інформацію в регіоні, де є 40 тисяч озброєних і навчених бойовиків?

Вибори на Донбасі можуть завершитися тим, що бойовики опиняться на Грушевського – експертПолітолог проаналізував заяву міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра про те, що вибори на Донбасі мають відбутися в першій половині 2016 року.

«Хто гарантує їм безпеку, відсутність шантажу, тих речей, які ми сьогодні спостерігаємо з боку бойовиків навіть щодо представників ОБСЕ? Навряд чи ці питання можуть зараз обговорюватися в Мінську чи в «нормандському форматі», – підкреслив Димов.

«Всі пам'ятають, як було забезпечено волевиявлення громадян в Криму. Як можна довіряти Путіну, який не виконує навіть Будапештський меморандум? З РФ не можна домовитися, а їхні маріонеткові режими в принципі не є тими, з ким варто домовлятися. Це головне питання переговорів. Тому не варто очікувати прориву», – пояснює політолог.

«Чергові папірці, які можуть бути підписані в Мінську, не відповідають тим викликам і ситуації, що складається на Донбасі. Поки РФ позиціонує себе імперіалістичною країною, ми не можемо говорити ані про безпеку, ані про відновлення цілісності», – констатував Валерій Димов.

Додамо, вчора, 1 березня, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив надію, що вибори на Донбасі відбудуться в першій половині цього року.

Завтра, 3 березня, в Парижі має відбутися зустріч глав МЗС «нормандської четвірки».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: