Deutsche Welle підрахував кількість біженців з України в Польщі

Читать на русском
Близько 70% українців, які проживають у Польщі, приїхали сюди із заходу України. Таким чином, заяви польських чиновників про мільйон українських біженців у Польщі виявилися міфом, який використовується в спекулятивних цілях.

З початку війни на Донбасі статус біженця отримали лише чотири людини з 5328 громадян України, які подали прохання про надання притулку, що підкреслює міфічність заяв про мільйон біженців з України.

Про це свідчать офіційні дані польської влади, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Deutsche Welle.

«Усі решта – це економічні мігранти», – підкреслив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Незважаючи на мізерну кількість позитивних рішень про надання притулку говорити про українських біженців має сенс. «Юридично вони не є біженцями, проте фактично їх можна вважати такими, оскільки багато хто з них біг до Польщі, рятуючись від війни в Україні», – стверджує прес-секретар польського уряду Рафал Боченек.

Проте більшість українців у Польщі біженцями не є. «Близько 70% українців, які проживають у Польщі, приїхали сюди із заходу України», – говорить представник Союзу українців у Польщі Мирослав Чех.

Польський план порятунку: що зміниться для України з приходом Дуди? ЕкспертиФахівці поділилися міркуваннями щодо того, що зміниться для України з призначенням нового президента Польщі та чи здатен Анджей Дуда допомогти врегулювати ситуацію.

Таким чином, заяви польських чиновників про мільйон українських біженців виявилися міфом, який використовується в спекулятивних цілях.

Нагадаємо, що в наприкінці 2015 року в Польщі перебувало близько півмільйона українців, але це трудові мігранти, які доглядають за людьми похилого віку, працюють на будівництвах, у сільському господарстві та на сезонних роботах. У 2015 році громадянам України загаломбуло видано 924 тисячі віз. Саме цей факт і виявився підставою для заяви прем'єра республіки Польща Беати Шидлов у Європарламенті про те, що її країна «прийняла мільйон українських біженців».

Як раніше повідомлялося, Польща надасть Україні кредит на €1 млрд. Республіка Польща також зацікавлена ​​в розвитку бізнесу в постраждалих регіонах Донецької та Луганської областей України, на що її уряд та ПРООН виділять $230 тис.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: